Part Forana 11/07/2017

El batle de ses Salines es compromet a fer tomar totes les obres il·legals

Roig: "No vull anar a la carretera de Sóller. La regidora Maria Bonet està imputada per no voler firmar"

Miquel Barceló
3 min
El plenari va resoldre qüestions de tràmit però fou molt tens quan intervingué l'associació de comerciants.

Ses SalinesEl batle de ses Salines, Bernat Roig (Endavant), s'ha compromès a aplicar la disciplina urbanística i a signar totes les ordres de demolició que calguin "per no acabar a la carretera de Sóller", en al·lusió a la presó. Aquesta és la resposta donada, en el ple d'aquest dilluns vespre, a l'Associació de Comerciants, que li preguntà sobre la tramitació d'expedients d'infracció urbanística i l'instà a complir la paraula firmant per ordre la primera obra amb sentència de demolició que hi ha a ses Salines.

Roig insistí que firmarà tots els expedients d'acord amb la resolució que proposin els serveis municipals competents, a la qual cosa el president dels comerciants, Xisco Garí, etzibà que "tal vegada te n'hauràs d'anar a ca teva, perquè no te la tomin". Aquest fou el punt de màxima tensió d'un ple en què els comerciants es queixaren també de la falta d'homologació dels contenidors que l'empresa concessionària de recollida de residus facilita als establiments que manipulen aliments, "cosa que ens posa en situació de ser sancionats per Consum", segons Garí.

La problemàtica urbanística ha generat en els darrers anys llargues polèmiques en els respectius consistoris. El batle actual, en declaracions a l'ARA Balears, recordà que l'exbatlessa i regidora del PP Maria Bonet "està imputada per no voler firmar" una demolició i es reafirmà en la determinació que ell firmarà els expedients urbanístics d'acord amb el que explicitin els informes relatius a sancions i demolicions. Cal recordar que l'Ajuntament de ses Salines està sota la lupa de la Fiscalia arran d'una denúncia posada per l'exarquitecte Toni Campins, que segueix el curs judicial.

Quant a la sentència del president dels comerciants saliners amb què digué al batle que se n'hauria d'anar a ca seva per evitar que la tomin, Bernat Roig va dir: "Jo no tinc cap propietat". Pel grup de govern progressista, les paraules de Xisco Garí tenien un accent amenaçador i anunciaren que estudiaran el contingut de les seves manifestacions.

Que l'Associació de Comerciants i l'equip de govern no es duen bé quedà demostrat pel reconeixement públic del batle quan es reafirmà que a l'associació "són pocs", referint-se al nombre de socis. "Representam comerços i empreses amb 400 treballadors", li remarcà Garí, que després acusà el grup de govern "d'anar contra el progrés del municipi".

El president de l'Associació de Comerciants, Xisco Garí, durant la seva llarga intervenció de preguntes a l'equip de govern.

Garí també acusà el batle "de mentir al poble" quan Roig assegurà que l'aplicació de la taxa de recollida de fems com a establiment turístic a les cases vacacionals, amb recàrrec de tres anys enrere, havia estat iniciativa de l'Agència Tributària de Balears (ATIB). "Vàreu ser vosaltres qui demanà que s'aplicàs la taxa", subratllà Garí, i Roig el convidà a presentar-li la persona que li havia assegurat tal cosa, després de reconèixer que membres de l'equip de govern sí s'havien reunit amb l'ATIB abans que aquesta passàs al cobrament de la taxa.

Moció de censura, fora de l'agenda de l'oposició

Des de l'Associació de Comerciants de ses Salines es va demanar al PP (5) i al grup El Pi (4) si "en un acte de responsabilitat" feien comptes presentar una moció de censura. Joan Rodríguez (PP) i Tolo Salvà (El Pi) contestaren que de moment no es preveu un escenari de canvi de govern i que, per tant, Endavat (4), una amalgama de forces d'esquerra i independents, continuarà al capdavant de la gestió municipal amb una dèbil minoria, 4 de 13 regidors que integren el Consistori.

Dimissió del portaveu d'El Pi

De manera sorprenent, aquest dimarts dematí, el portaveu d'El Pi, Tolo Salvà, ha presentat la dimissió com a regidor per "donar pas a gent nova que pugui fer front de la millor manera possible al nou rumb que necessita l'Ajuntament". Tolo Salvà fou primer tinent de batle fins al novembre del 2016, quan Bernat Roig expulsà els quatre regidors d'El Pi del grup de govern, al·legant desconfiança i incompliments d'acords de governabilitat. A Tolo Salvà li corresponia ser batle a partir de la segona meitat de l'actual mandat municipal. Darrerament se'l situava dins el corrent contrari a la moció de censura. En dimitir, Salvà deixa clar que l'Ajuntament necessita "un nou rumb" que ell s'havia negat a apuntalar.

stats