Patrimoni
Part Forana 12/04/2023

Banyalbufar aprova 'in extremis' el catàleg patrimonial per evitar que Costes esbuqui els escars

L'oposició ho celebra, però lamenta que la mesura municipal "arriba tard, ja que fa dos mesos que en tenen constància"

2 min
Al Port des Canonge hi ha un conjunt de més de 20 escars.

PalmaL'Ajuntament de Banyalbufar ha aprovat en un ple extraordinari i urgent el Catàleg de Béns Patrimonials on s'inclouen els 24 escars del Port des Canonge per intentar evitar que els esbuquin. El cap de l'oposició, Francesc Albertí, considera que la mesura "arriba tard", ja que "fa més de dos mesos que l'Ajuntament té constància que Costes ha ordenat la seva demolició i fins ara no han fet res". El fet és que al novembre, el govern espanyol notificà als concessionaris d'aquestes construccions costaneres que no se'ls renovava la concessió -caducada feia anys- i que els havien d'esbucar per incomplir la llei de Costes.

En realitat, el catàleg que s'ha aprovat aquest dimecres es va elaborar el 2014, però no havia passat pel ple municipal, per la qual cosa no tenia validesa. "Ha estat un simple tràmit", ha explicat Albertí. Des de l'oposició s'han manifestat "totalment a favor" del motiu pel qual s'ha duit a aprovació el document, però en rebutgen les formes. "Hi ha hagut lentitut i passivitat per part de l'equip de govern", lamenta el regidor. No obstant això, Albertí celebra que s'hagi aprovat, ja que "sense això els escars desapareixerien segur, ara al manco tenim una possibilitat que es mantenguin", sentencia.

El partit de l'oposició presentà una moció el desembre, que va sortir aprovada per unanimitat, per tal que l'Ajuntament "defensàs activament" els escars. "Arran de la proposta es varen enviar escrits a administracions supramunicipals i gràcies a això, el Consell va avisar que havíem d'aprovar el catàleg", explica Albertí.

Els concessionaris dels escars, mobilitzats

La decisió d'esbucar els escars per part de Costes mobilitzà els concessionaris que s'agruparen per lluitar contra la ressolució de l'administració estatal. De fet, presentaren una esmena al·legant que "omet i és contradictori" amb un altre ofici que se'ls va notificar l'octubre de 2020, on el Ministeri els donava deu dies per reparar les deficiències de la sol·licitud de concessió i on, a més, se'ls instava a sol·licitar també la concessió del tram per on passa la barca quan la traslladen de l'alcova a la mar i viceversa. "Va ser una iniciativa de Costes el fet de demanar-nos que, a més de renovar la concessió de l'alcova, sol·licitàssim la del camí. Si ja no ens havien de donar la primera no té sentit que demanassin la segona", explica un dels concessionaris, Carles Tarancon.

stats