Patrimoni
Part Forana 21/09/2022

ARCA demana a l'Ajuntament de Sóller i al Consell més protecció per al jardí de Can Canals

L'associació ha demanat la declaració de l'espai Bé d'Interès Cultural o Bé Catalogat d’Interès Insular amb un àmbit de protecció

ARA Balears
2 min
Imatge dels Jardins Can Canals.

PalmaL'Associació per a la Revitalització dels Centres Antics (ARCA) ha presentat aquest dimecres un escrit sol·licitant que el jardí de Can Canals sigui declarat Bé d'Interès Cultural (BIC) amb definició de Jardí Històric i subsidiàriament Bé Catalogat Insular a favor de l'immoble de Sóller Jardins de Can Canals o Can Quart. L'escrit està dirigit a la Direcció Insular de Patrimoni Històric del Consell de Mallorca, que és l'administració competent per incoar expedient i prendre mesures de protecció mentrestant.

ARCA també s'ha dirigit a l'Ajuntament de Sóller, també responsable de la protecció del seu patrimoni, i li ha demanat que revisi el Catàleg de Patrimoni i suspengui tant procediments com llicències que puguin afectar el jardí. De fet, l'associació ha fet una investigació històrica, recopilant fotografies i elaborant un informe, el qual també han fet arribar a la Direcció Insular de Patrimoni Històric del Consell de Mallorca. Entre els trets de l'informe, se'n destaquen la història, l'extensió de més de 3.000 metres quadrats, l'estil neobarroc, el tancament de reixes monumentals i l'arbrat.

Cal recordar que aquest jardí és de propietat privada i està situat a la part posterior del casal de Can Canals. Segons ha apuntat ARCA, l'espai s'hauria construït després de l'obertura del carrer (1907) integrant-hi part dels arbres ja existents; per tant, respon a la voluntat de connectar de manera planificada i monumental el nou vial amb la casa. A més, el jardí i les barreres formen part del catàleg de patrimoni de l'Ajuntament de Sóller (2000), tot i que hi ha una part que està catalogada com a urbanitzable en el pla d'ordenació.

"Això posa en perill les barreres i la coherència del jardí i, d'altra banda, la propietat ha presentat un projecte per construir un aparcament de diverses plantes, fet que pertorbaria també la contemplació i el conjunt de l'espai", ha denunciat l'associació. Per tant, ha remarcat la importància que "el conjunt de Gran Via, inclòs Can Canals, sigui considerat un conjunt de protecció patrimonial i paisatgística".

stats