Impostos
Part Forana 29/09/2022

Andratx abaixa l'IBI, l'Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica i les plusvàlues

L'aprovació s'ha fet aquest dijous durant el ple ordinari del mes de setembre per ajudar els ciutadans enfront de la pujada de preus

2 min
Andratx és un dels municipis amb la costa més urbanitzada.

PalmaEl ple ordinari de l'Ajuntament d'Andratx ha modificat les ordenances fiscals reguladores corresponents a tres impostos. La batlessa del municipi, Estefanía Gonzalvo, ha assegurat: "Aquesta baixada d'impostos generalitzada, que en total suposa una recaptació per al Consistori de menys d'un milió d'euros, pretén ajudar els ciutadans amb la pujada dels preus i ocasionar el menor nombre de perjudicis possible".

Pel que fa a l'Impost sobre Béns Inmobles, l'Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica i l'Increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana més conegut com plusvàlues amb la finalitat d'aprovar la baixada d'aquests tributs. D'aquesta manera, el coeficient de l'IBI es reduirà del 52% al 0,495%, acostant-lo al mínim del 0,4% marcat per llei en els béns de naturalesa urbana. Per aquesta banda, el Consistori deixarà d'ingressar 732.259 euros anuals.

Quant a la taxa sobre Vehicles de Tracció Mecànica, els turismes, els ciclomotors, les motocicletes fins a 125 cc, les de més de 125 cc fins a 250 cc, les de més de 250 cc fins a 500 cc, les de més de 500 cc fins a 1.000 cc i les de més de 1.000 cc veuran reduït el coeficient d'increment del 2 a l'1,8. Aquesta altra rebaixa suposarà 90.000 euros menys de recaptació a les arques municipals cada exercici. Gonzalvo ha afirmat: "No hi ha excusa per no abaixar els impostos, l'ajuntament està totalment capacitat per dur a terme aquestes iniciatives per disponibilitat pressupostària".

Finalment, l'impost sobre l'increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana passarà del 28% al 25%, cosa que suposarà 140.000 euros menys de recaptació i les transmissions per part d'un descendent de primer grau o adoptat es reduiran del 85% al 75%. Amb tot, l'Ajuntament també ha aprovat ampliar la gratuïtat de les dues escoletes municipals, que fins ara era de 2-3 i passarà a ser de 0-2. "Creim que per a la conciliació familiar i el dia a dia de les famílies és més beneficiós ampliar aquesta gratuïtat, la qual suposa deixar d'ingressar uns 110.000 euros", ha subratllat la batlessa.

stats