Part Forana 18/05/2022

Acaba l'exhumació de Mancor de la Vall sense respostes de les restes d'Adolfo Quesada

L'Associació Memòria de Mallorca han localitzat els seus familiars a Biniamar

ARA Balears
2 min
Tasques a la fossa de Mancor de la Vall

PalmaL'exhumació del cementeri de Mancor de la Vall ha acabat aquest dimecres sense que s'hagin trobat proves evidents que confirmin la troballa de les restes d'Adolfo Quesada Ripoll, l'única víctima de la qual es tenia constància que estigués enterrada a la fossa municipal. El que sí que s'ha localitzat a Biniamar són els seus familiars, que han confirmat que Quesada era natural d'Inca, treballava a la pedrera Es Murterar i estava casat amb una biniamaresa, segons informa el Govern en una nota.

"La intervenció no ha donat resultats positius, però ara sabem que hi ha familiars d'Adolfo Quesada i que continuen residint al que va ser el seu poble. Hem recuperat la memòria no només del seu terrible assassinat, sinó també de la seva vida. Adolfo va ser una persona de conviccions progressistes, compromès amb la millora de les condicions de vida de la gent que menys tenia, i aquestes circumstàncies varen conduir a la seva execució", ha destacat el secretari autonòmic de Memòria Democràtica i Sectors Productius del Govern, Jesús Jurado.

La recerca va començar la setmana passada. Durant els darrers cinc dies, un equip d'arqueòlegs i antropòlegs de la Societat de Ciències Aranzadi ha cercat les restes de Quesada sense èxit. Desde Aranzadi expliquen que la hipòtesi més probable és que les restes de Quesada es traguessin en la remodelació que es va fer als anys 80 en el cementeri, i que es dipositassin en l'ossari al costat d'altres.

"A partir de la poca cultura material recuperada, principalment botons, així com de la seqüència estratigràfica, pensam que les restes dels 25 individus localitzats, d'edat diversa, i les cinc reduccions documentades en l'àrea intervinguda, pertanyen al funcionament habitual del cementeri de final del segle XIX i principi del XX i serien, per tant, anteriors als fets del 1936", ha detallat el director de la intervenció, Jaume Servera. Per altra banda, ha afegit que "només fent la intervenció podíem descartar la hipòtesi de la localització de les restes d'Adolfo Quesada a la ubicació que indicava la causa".

Ara, l'Executiu treballa per lliurar a la família de Quesada el Certificat de Víctima del Franquisme. A més, per tal de recordar-lo es col·locarà un arbre de la memòria al costat de la fossa.

stats