Marí Bosó presenta els comptes del Govern a Eivissa i garanteix els pagaments a les escoles

Els pressupostos del Govern Balear per al 2015 són de 4.035 milions d'euros i estimen unes inversions totals a Eivissa de 42,5 milions

El conseller balear d'Hisenda i Pressupostos, José Vicente Marí Bosó, ha presentat avui a Eivissa el Projecte de Llei de Pressupostos Generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per al 2015. El conseller ha mostrat i defensat les xifres d'inversió a Eivissa en una reunió que ha mantingut amb el president del Consell Insular eivissenc, Vicent Serra, el conseller insular d'Economia i Hisenda del Consell Insular, Àlex Minchiotti, i el director general de Pressupostos i Finançament, Antoni Costa. A la trobada també han assistit representants de les organitzacions empresarials CAEB, Cambra de Comerç, PIMEEF i Foment del Turisme.

En sortir de la reunió, Vicent Serra ha elogiat els pressupostos, però ho ha fet sense gaire entusiasme: "Sempre podríem demanar més, però, si tenim en consideració el context econòmic actual, són uns pressupostos que van per bon camí". Serra s'ha mostrat satisfet pel fet que es dobli la inversió en sanitat i educació i ha valorat especialment l'anunci que es doblarà la quantitat destinada a les dietes per a les persones que s'han de desplaçar per motius de salut.

Estava prevista una reunió també amb els representants de les organitzacions sindicals CCOO, UGT, USO i CSIF, però, com que la trobada amb els empresaris s'ha perllongat una hora més de l'horari previst, els representants sindicals han partit i es reuniran un altre dia.

No hi ha demores de pagaments, hi ha planificació de tresoreria

Els pressupostos del Govern Balear per al 2015 són de 4.035 milions d'euros i estimen unes inversions totals a Eivissa de 42,5 milions. Segons el conseller Marí Bosó, l'objectiu d'aquest exercici és "aprofitar que ja tenim creixement econòmic per enfortir aquesta tendència, realitzar una reforma fiscal i reforçar els serveis públics fonamentals, com ara el de Salut i el d'Educació".

El conseller d'Hisenda ha afirmat que, tot i els retards en el pagament, el Govern podrà abonar els comptes a tots els centres educatius al final de l'any. Segons Bosó, el Govern podrà fer front a tots els seus compromisos en sanitat i educació perquè ja no hi ha problemes de tresoreria: "Afortunadament, ja no estam com l'any 2010, quan es va haver de demanar 110 milions d'euros al Servei de Salut perquè no es podien pagar les nòmines". "La pràctica de deixar forats a Salut i Educació s'ha acabat", ha resumit Bosó, qui ha assegurat que els retards en alguns pagaments són deguts a "planificació de tresoreria".

El màxim responsable dels comptes del Govern ha assegurat que el propòsit d'abaixar els impostos durant l'any 2015 és realista: "El 75% dels nostres ingressos no canvien, depenen de transferències. La resta són els ingressos que depenen de l'activitat econòmica i aquests s'han incrementat un 16%. Per això consideram que és viable una baixada d'impostos".

PSOE-Pacte presenta esmenes per sumar 60 milions d'euros a les inversions

El balanç optimista del conseller no ha convençut el principal partit de l'oposició i aquest dilluns PSOE-Pacte ha presentat mig centenar d'esmenes als pressupostos per un import de 61,3 milions d'euros, 23,1 dels quals són partides específiques per a l'illa. L'objectiu, com ha dit el diputat Xico Tarrés, és canviar un pressupost "que oblida les persones i oblida les illes menors, oblida les illes que no són Mallorca".

Entre altres modificacions, es demana que es tripliquin els fons destinats als consells per a promoció turística, arribant a una partida global de 17,5 milions d'euros per al conjunt de les Illes. També hi ha esmenes per ampliar les partides de personal mèdic i professorat i altres de més concretes, com la d'1,5 milions d'euros per augmentar les dietes per desplaçament de malalts. La diputada Pilar Costa ha criticat "l'eliminació del centre de salut de Can Misses i el bloqueig al projecte de centre sociosanitari de l'antic Can Misses", plans per als quals PSOE-Pacte demana 2 milions d'euros respectivament. Pilar Costa ha recordat que "som a 1 de desembre i el servei de radioteràpia no està ni adjudicat".

A Educació, els progressistes reclamen 250.000 euros per iniciar l'Escola d'Idiomes, 250.000 per a un centre integrat d'Hostaleria i Turisme i 2 milions d'euros per al funcionament dels centres educatius de l'illa. També hi ha esmenes concretes per posar en marxa el centre de Can Marines, perquè es condicionin el pati i els banys del CEIP Sant Jordi i perquè s'arregli el terrat de l'Escola d'Arts i Oficis. En Medi Ambient i Territori, demanen 5 milions d'euros per a les connexions de la dessaladora de Santa Eulària i per posar en funcionament la bassa de regatge, 1,3 milions de neteja de torrents i 1,5 milions de pla de neteja i manteniment de boscos.