Indignació a Santanyí pel retard en la construcció del parc de bombers

El servei d'emergència havia d'entrar en servei el primer semestre de 2019, però les obres ni tan sols es licitaran enguany

El nou parc de bombers comarcal del Migjorn de Mallorca, presentat ara fa devuit mesos a Santanyí no s'executarà aquesta legislatura. El Consell de Mallorca, que havia de tirar endavant les obres, reconeix que se n'ha frenat la tramitació. De fet, segons l'Ajuntament, el conseller de Cooperació Local de la institució insular, Joan Font, ha reconegut que no és probable que es licitin les obres enguany. De manera que aquest servei no estarà llest en els terminis anunciats, el febrer de 2017, pel president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, i pel conseller Font. Aleshores, els polítics de MÉS varen pronosticar l'entrada en servei del parc durant el primer semestre de 2019.

El sud de Mallorca és una de les zones més desprotegides de les Illes Balears en matèria de lluita contra incendis. El parc més proper és a Felanitx, a vint quilòmetres. Aquesta situació que havia de canviar amb la construcció del nou parc de bombers de Migjorn a la ronda de Santanyí, en un solar que havia cedit el consistori i que ja tenia la llicència d’obra concedida des del passat mes de juny.

El batle de Santanyí, Llorenç Galmés, s’ha mostrat indignat no només per l’endarreriment, sinó també pels motius esmentats per al retard. "A l’Ajuntament de Santanyí hem fet grans esforços per tramitar la cessió del solar al Consell, a més de la llicència d’obra i tot el necessari perquè les obres poguessin començar", adverteix el batle.

"Ens sembla increïble que ara la institució insular reconegui que el retard es deu a problemes amb la redacció i tramitació del projecte als seus propis departaments. De fet, crec que demostra que Santanyí i el sud de l’illa no estan entre les prioritats d’un Consell que hauria de pensar per igual en tots els ciutadans. A Campos, ses Salines i Santanyí, tenim una de les pitjors cobertures en matèria d’incendis de Mallorca", es queixa el batle santanyiner.

Plantilla de 25 persones

Cal recordar que l’Ajuntament de Santanyí va atorgar la llicència al Consell de Mallorca del projecte bàsic per a la construcció del nou parc de bombers comarcal el passat mes de juny. El Consell ha informat directament el batle i la regidora d'Interior, Maria Pons, del retard que afectarà el projecte, que ha de tenir una dotació de recursos humans de 25 persones per mantenir-se actiu.

Maria Pons recorda que des de fa mesos el PP demana al Consell com està el projecte. "Mai no se'ns havia dit que patiria un retard, que amb tota sinceritat crec que es deu a una mala planificació", ha declarat a l'ARA Balears la regidora. Pons ha subratllat la celeritat de l'Ajuntament a complir tots els seus compromisos, que contrasta amb la manca d'informació del Consell fins que finalment la institució insular ha descartat el projecte per a aquesta legislatura. Segons les previsions inicials, les obres s'haurien d'haver licitat entre febrer i març d'enguany.

Reivindicació històrica

El parc de bombers és una reivindicació històrica dels pobles del Migjorn de Mallorca, en especial de Santanyí i els seus 13 nuclis de població, que depenen dels parcs de Manacor, Llucmajor i Felanitx. Aquesta nova infraestructura està dotada de pressupost per part del Consell de Mallorca, des de l’any 2016, amb 4,3 milions d’euros i s’ha d'ubicar a la ronda de la Tanca de Santanyí.

El conveni de la cessió del solar per part de l’Ajuntament al Consell de Mallorca es va signar al febrer de 2017, i ja en aquell moment es va destacar que el temps de resposta en cas d’incendi a la zona és de 25 minuts, quan el temps òptim de resposta és d’entre 10 i 15 minuts. Una situació que es mantindrà durant un parell d'anys més, a causa del retard del projecte.