Els Cossiers de Manacor entren en el club de les festes d'interès cultural

El Consell de Mallorca els reconeix la tasca de més de 30 anys i la consolidació

Aina M. Sansó, Maria Galmés i Maria Coloma Gelabert han recollit el diploma que acredita els Cossiers com a FIC. / M. BARCELÓ

El Consell de Mallorca ha fet oficial aquest dijous el reconeixement com a Festa d'Interès Cultural (FIC) dels Cossiers de Manacor i ho ha fet en un acte emotiu al teatre amb presència de molts exdansaires i persones lligades al gran moviment cultural del municipi. Aina M. Sansó, una de les tres estudiants que el 1981 aconseguiren treure al carrer la figura ancestral dels balladors que feia mig segle que estaven oblidats, ha obert el torn d'intervencions per recordar la sensació i l'ànim que juntament amb Maria Coloma Gelabert i Maria Galmés tingueren en intentar recuperar la festa.

Aina M. Sansó ha remarcat la duresa d'uns inicis amb poc suport social i molta desídia per part de l'Ajuntament, finalment vençuda gràcies a l'empenta de l'Escola Municipal de Mallorquí, que els agafà el relleu organitzatiu, cosa que amb el pas del temps ha permès assolir amb escreix l'objectiu de fer dels Cossiers una festa compartida pel poble. "Passaren anys per poder mantenir el fil conductor" de la festa, ha dit, abans d'esmentar les primeres sortides pels carrers sense cap municipal que ordenàs el trànsit pels carrers on dansaven. Sansó també ha reclamat que s'actualitzi del DVD dels Cossiers de Manacor i la seva història.

El batle de Manacor, Pedro Rosselló, ha reconegut que "no ha estat fàcil que els Cossiers arrelassin a Manacor. Sabem que la feina continua, però també hem de reconèixer que gaudim d’un planter que fa enveja a qualsevol equip. Sebastià Puig, Pere Pomar o Sebastià Galmés saben exigir i divertir i potser per això els Cossiers de Manacor creixen, es fan grans i sumen gent”.

Per part seva, el conseller de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca, Francesc Miralles, ha destacat i reconegut "la immensa vitalitat cultural de Manacor" i ha subratllat que "reconèixer una festa no significa ni fer-la millor, ni fer-la més gran perquè tot això només ho fa el poble que hi ha darrere la festa".

Per acabar l'acte de reconeixement, l’actual coordinador del grup de dansa dels Cossiers, Sebastià Galmés, ha agraït "les ganes que hi posen tots els cossiers joves que s’estimen més venir a assajar cada divendres horabaixa que fer qualsevol altra cosa". Galmés també ha tingut unes paraules d'homenatge a "tots els cossiers i les dames que ens han deixat aquests anys".

La petició de reconeixement de Festa d'Interès Cultural fou tramitada el 2011, però durant el mandat del PP a la institució insular la sol·licitud va estar anys aturada. El 2015, el Consell Assessor de Cultura Popular i Tradicional de Mallorca hi va donar el vistiplau i l’octubre del mateix any el ple del Consell va aprovar definitivament la declaració dels Cossiers de Manacor com a Festa d’Interès Cultural. La propera sortida del grup de dansaires, ja amb la nova etiqueta FIC, serà el 26 de maig per anunciar l'inici de les tradicionals Fires i Festes.

Amb motiu de la declaració FIC dels Cossiers de Manacor, el diari ARA Balears ha regalat als assistents a l'acte institucional un suplement de vuit pàgines dedicades al grup de dansaires i a l'esdeveniment que enaltirà la seva figura i el seu paper dins la cultura popular de Manacor i de Mallorca.

EDICIÓ PAPER 17/03/2019

Consultar aquesta edició en PDF