Capdepera finança un projecte humanitari a l'Índia amb les 'Postals d'una vida' del fotògraf Gabriel Flaquer

La venda de fotografies permetrà construir tres unitats d'un programa d'habitatge que coordina la Fundació Vicente Ferrer

La recaptació de l'exposició fotogràfica de Gabriel Flaquer Terrassa (Capdepera, 1937-2009) al seu poble natal, que tingué lloc durant els mesos d'agost i setembre passat, servirà per finançar un projecte humanitari. La família Flaquer Terrassa, la Fundació Vicente Ferrer i l'Ajuntament de Capdepera han anunciat el programa de construcció dels catorze habitatges unifamiliars a l'Índia, dels quals tres són finançats pel fons Gabriel Flaquer Terrassa.

El passat estudi, el Centre Melis va acollir l’exposició de fotografies d'aquest fotògraf altruista, titulada Postals d’una vida. Els doblers recaptats amb la venda de les instantànies anava destinat a la Fundació Vicente Ferrer. Gràcies a la solidaritat dels veïns de Capdepera que van participar en el projecte es van vendre 61 fotografies de les 70 que es van exposar. El mes de setembre es van reunir les tres parts implicades i varen decidir destinar els doblers, un total de 10.210 euros, a un projecte concret: la construcció d’habitatges.

Aquesta xifra permet la construcció de tres cases per a tres dones i les seves famílies a l'Índia, concretament al poble de Chinna Matlagondi, situat a l’àrea de B.K. Samudram, a la regió de B.K.Samudram, segons que ha informat l'Ajuntament de Capdepera. Els tres habitatges se sumen a un projecte major amb el qual se’n construiran 14 per a les persones de les comunitats més desfavorides que no disposen d’una casa amb les condicions d’higiene ni seguretat adequades.

Projecte de vivendes

Els habitatges que es construeixen s’adeqüen als costums i materials disponibles a la zona, és a dir, la mida i la forma de la construcció queda en harmonia amb l’entorn. Es tracta de cases senzilles de dues estàncies interiors: una cuina-rebost i una sala-habitació. A més, tenen bany i dutxa. La construcció de les cases dura 12 mesos des del començament.

L’import per a la construcció d’una casa és de 2.330€, dels quals la comunitat local aporta una part en concepte de terrenys. La Fundació n'aporta una altra part en concepte de despeses administratives i de personal. La part més gran del pressupost es destina al material i els recursos humans per a la construcció.

Fons Gabriel Flaquer Terrassa

El fons fotogràfic de Gabriel Flaquer està constituït per més de 200.000 negatius que el mateix Flaquer va fer com a fotògraf aficionat al llarg de la seva vida. És un fons de gran importància per la seva riquesa iconogràfica, cosa que el converteix en un testimoni visual de gran valor per al coneixement de la història del municipi gabellí. Gabriel Flaquer Terrasa va néixer a Capdepera l’any 1937 i des de petit ja va tenir la curolla de la fotografia. Son pare li va regalar la primera càmera als anys 50 i, des de llavors, la curiositat i l’afany de plasmar allò que veia esdevingueren una de les seves passions. Després de la seva mort, el 2009, la família va decidir lliurar el fons documental a l'Ajuntament, cosa que tingué lloc el 2016, per tal que formés part de l'arxiu municipal.