Artà, primer municipi balear a instal·lar comptadors d'aigua telemàtics

Amb el nou sistema, es podran detectar fugues en un temps rècord

Artà serà el primer municipi de les Balears que posarà en marxa un sistema de comptadors electrònics de l'aigua a través de la tecnologia Sigfox i el primer de l'Estat a implantar aquest sistema al 100% dels seus usuaris i a tot el seu territori, és a dir, a tot el territori en què l'Ajuntament gestiona el servei d'aigua (Artà, Colònia de Sant Pere, Montferrutx i s'Estanyol quan estigui recepcionat completament).

El municipi ha iniciat un projecte per instal·lar aquest tipus de comptadors. Una de les característiques principals és que permeten consultar el consum d'una casa de manera telemàtica i diàriament, sense haver d'esperar a la revisió que es du a terme cada dos mesos i sense que ningú s'hagi de desplaçar a cada domicili per fer-ne la lectura.

Per tant, es poden detectar les fuites que es produeixin a cada habitatge en un temps rècord. Això té, principalment, tres conseqüències positives: per una banda, permetrà un gran estalvi d'aigua i, de retruc, un consum més sostenible al municipi. D'altra banda, els ciutadans podran gaudir d'un estalvi econòmic, ja que no trobaran sorpreses en la factura si tenen una fuita a ca seva. Finalment, a llarg termini permetrà saber els hàbits de consum al municipi i, a partir d'això, dissenyar unes polítiques d'estalvi més efectives.

Previsions

Els comptadors d'aigua s'han començat a instal·lar durant les darreres setmanes. La previsió és que l'any 2017 se'n connectin 500, que el 2018 se'n posin 1.000 més i que en finalitzar l'any 2019 ja s'hagin instal·lat comptadors a tots els habitatges del municipi (en total uns 4.000).

D'altra banda, també s'han fet altres actuacions, com la instal·lació de detectors de pressió a la xarxa. Així mateix, està previst que es col·loquin detectors sonors de fuites. En un futur, a més, el contribuent podrà controlar telemàticament el seu consum.

Aquest projecte té la implicació de tres empreses diferents, els contractes de les quals s'han fet durant el 2016 a través de les inversions financerament sostenibles. L'empresa Conthidra Grupo JANZ és la fabricant dels comptadors que incorporen aquest sistema Sigfox. Cellnex en controla la connectivitat i l'empresa artanenca Bitgrup ha estat l'encarregada de desenvolupar el programa informàtic que permet dur a terme el control telemàtic del consum d'aigua.

Què és la tecnologia Sigfox?

La tecnologia de comunicació Sigfox és la tecnologia del futur. Utilitza una banda estreta de comunicació, amb grans garanties de seguretat, que permet tenir una alta capacitat a la xarxa i molt baix consum energètic. A més, la seva implantació és senzilla. Per tot això, és la que es planteja per a un futur de 'ciutats intel·ligents', o 'smartcities'.