Parlament
Política Parlament 14/11/2023

Vox exigeix retirar les subvencions a entitats com l'OCB i Joves per la Llengua

L'extrema dreta registra una PNL per reclamar una clàusula de "responsabilitat constitucional" a les entitats

3 min
El diputat Sergio Rodríguez aquest matí al Parlament

PalmaVox ha posat aquest dimarts el punt de mira a les subvencions que dona el Govern. El diputat d'extrema dreta Sergio Rodríguez ha anunciat que la formació ha presentat una iniciativa parlamentària en què reclama a l'Executiu que estableixi una "clàusula de responsabilitat constitucional" a totes les entitats i organismes que vulguin rebre una subvenció. Entre les entitats que, segons el seu entendre, s'haurien de quedar sense rebre ajudes públiques hi ha, tal com estableix el partit, l'Obra Cultural Balear (OCB) i Joves per la Llengua, com també el MUR, el Festival de Música Urbana i Reivindicativa. El motiu és haver-se "manifestat a favor de l'amnistia, del cop de l'1-O o de l'indult de Valtònyc", mentre que el MUR hauria programat un concert on actuava el raper mallorquí.

"Eliminarà la seva conselleria les subvencions a aquelles associacions que defensen l'amnistia i la ruptura d'Espanya?", ha qüestionat Rodríguez en una pregunta parlamentària al conseller de Turisme, Cultura i Esports, Jaume Bauzá. El conseller ha respost que, malgrat que la postura del Govern és "clara" en contra de l'amnistia, no tenen previstes accions en aquest sentit. "El Govern ni lleva ni dona subvencions en funció de la ideologia, sinó en règim de lliure concurrència", ha dit. "Li demanaria que deixi anar les batalles perdudes", ha assegurat el conseller: "Anem a fer feina constructiva, a donar resposta a aquells que ens varen donar la confiança".

La iniciativa és una Proposició No de Llei (PNL), la mateixa fórmula que varen fer servir per exigir al Govern un calendari amb l'aplicació de la lliure elecció de llengua a les escoles. El text insta el Govern a incloure als plecs de licitació de contractes públics i les convocatòries d'ajudes i subvencions una clàusula de responsabilitat constitucional que estipuli que "tota persona física o associació, entitat o empresa de qualsevol mena quedi exclosa del concurs" en el cas d'haver estat implicada en processos judicials per "terrorisme o enaltiment del terrorisme, delictes de sedició o rebel·lió" i "delictes d'odi o incitació a l'odi". A més, insta l'Executiu a què aquest vet també s'apliqui a "associacions, entitats o empreses que fomentin o facin proselitisme d'idees anticonstitucionals i facin apologia de les mateixes". Entre els exemples d'aquestes conductes, cita la "vulneració del principi d'igualtat", el "racisme" o el "secessionisme", com també la "discriminació per raó de sexe, llengua, ideologia o religió". En cas de dubte, Vox reclama que la licitació s'elevi a comissió parlamentària, perquè s'aprovi o es denegui.

Fonts de Vox expliquen que han anunciat la iniciativa al ple sense haver-ne informat el PP i que esperen pactar una versió consensuada del text amb els populars. Encara que de moment no han condicionat cap altra negociació a l'aprovació d'aquesta PNL, les mateixes fonts adverteixen que "no hi ha accions sense conseqüències" i que esperen el suport dels conservadors.

El PSIB acusa el Govern de legitimar "feixistes i nazis"

Per la seva banda, la diputada socialista Sílvia Cano ha acusat el Govern de "legitimar que venguin feixistes i nazis amb proclames nauseabundes" davant la seu del PSIB, després de les protestes dels darrers dies contra l'amnistia i els acords del president Pedro Sánchez per la investidura. "El que feim i deim importa i té repercussió", ha insistit la diputada: "Els seus socis assenyalen un sindicat [STEI] com l'Stasi, i en un parell de dies els fan pintades". La conselleria de Presidència, Antònia Estarellas, ha assegurat que l'Executiu condemna "rotundament qualsevol atac o acte no pacífic". Amb tot, ha insistit en el fet que "els ciutadans es poden manifestar al carrer". "Una gran part d'aquests manifestants també són membres del PSIB", ha defensat: "Han d'assumir una part d'aquest malestar de la població general".

stats