Parlament
Política Parlament 18/12/2023

El PP cedeix davant Vox i destinarà 20 milions d'euros a la segregació lingüística

Els conservadors accepten eliminar les subvencions a sindicats i patronals per poder tirar endavant els pressupostos

3 min
Idoia Ribas aquest dimarts al Parlament

PalmaVox ha tornat a dur el PP fins al límit i se n'ha sortit. Els populars s'han vist forçats a acceptar pràcticament totes les esmenes de l'extrema dreta en un intent desesperat de tirar endavant els pressupostos, que penjaven d'un fil. Els conservadors s'han hagut d'empassar l'aprovació d'una partida de 20 milions per la segregació lingüística dels alumnes, el primer trimestre del curs que ve, i la supressió del 100% de les subvencions a CAEB, PIMEM, UGT i CCOO, per un import de 400.000 euros. També han acceptat eximir de pagar l'impost de patrimoni tothom que tingui menys de tres milions d'euros, entre altres coses. "Davant la duresa de les negociacions, hem acceptat aquestes esmenes", ha explicat el portaveu del PP, Sebastià Sagreras.

"El nostre vot serà favorable als pressupostos", ha dit la portaveu de Vox, Idoia Ribas: "Ara sí que recullen la voluntat de canvi expressada el 28 de maig". L'acord ha estat anunciat justament pel partit ultra en roda de premsa. Ribas havia advertit el Govern que volien ser tractats com "un soci real", i aquest matí ha aplaudit el "canvi d'actitud del PP" cap a les seves propostes: "El nostre vot deixarà de ser una abstenció i passarà a ser un vot afirmatiu", ha remarcat. En aquest sentit, ha advertit que els conservadors hauran de continuar "treballant per la consecució dels 110 mandats que conté l'acord d'investidura".

A canvi d'aquestes concessions, el PP s'assegura recuperar l'articulat dels pressupostos i les partides globals per les conselleries d'Educació, Economia, Empresa i els organismes de l'IBDona, l'IBJove, l'IEB, IB3 i la Fundació Acció Exterior que l'extrema dreta va deixar caure en comissió parlamerntària. Sagreras ha admès la claudicació davant de Vox. "Ho dic amb tota la humilitat, som un Govern en minoria, amb 26 diputats, és necessari arribar a 30, i amb aquesta actitud hem afrontat aquesta negociació", ha explicat. El portaveu del PP ha argumentat que els populars han acceptat la partida de 20 milions per llengua i la supressió de la subvencions a patronals i sindicats, que no veien amb bons ulls, a canvi de poder tirar endavant els primers comptes del Govern de Marga Prohens. "Hem negociat fins al darrer moment i hem acceptat per responsabilitat, hem considerat més importants els altres 7.300 milions" de doblers que contenen els comptes per al 2024. En canvi, Sagreras sí que ha defensat les esmenes sobre rebaixes fiscals que han acceptat a Vox, inclosa l'eliminació de l'impost de patrimoni, que ha remarcat que "no suposa més d'un u per cent dels ingressos".

L'acord ha arribat després d'una negociació agònica que s'ha allargat durant el cap de setmana amb representants de Vox, el PP, i el vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Antoni Costa, el responsable dels pressupostos. En la recta final de les converses l'extrema dreta va pujar el preu del seu suport, que asseguraven que havia de passar de l'abstenció al 'sí' davant la incertesa que el diputat per Formentera (Sa Unió de Formentera), Llorenç Córdoba, pogués acabar sumant amb l'oposició. Finalment, Córdoba ha anunciat aquest mateix dilluns que votarà a favor dels pressupostos, però ha mantingut la incògnita al respecte fins ara. "La governabilitat no pot dependre de trànsfugues ni de suposats xantagistes", ha assegurat Ribas. El missatge de Vox al Govern, reforçat, a més, per la direcció del partit ultra a Madrid, era que el tauler de joc havia canviat. Finalment, la formació ha aconseguit validar totes les seves esmenes excepte una, perquè segons Ribas era redundant amb el contingut dels comptes.

El PSIB: "Vox marca el relat al Govern"

L'anunci sobre el pacte ha arribat minuts després de la compareixença de la resta de partits, encara que cap dels representants del PSIB, MÉS per Mallorca i Unides Podem dubtaven que es perpetraria. "Vox marca el relat del Govern, i [Marga] Prohens, sense projecte polític, accepta governar per governar", ha criticat el portaveu socialista, Iago Negueruela. Mentre que l'ecosobiranista Lluís Apesteguia ha lamentat la "voluntat expressa de Prohens" de "fiar-ho tot al xantatge de Vox", després que el Govern rebutjàs la setmana passada l'oferta de l'esquerra d'obrir negociacions pels pressupostos a canvi de deixar-ne fora l'extrema dreta. El popular Sagreras ha assegurat que l'Executiu no es va "creure mai" aquesta oferta: "Vàrem seguir el camí de voler pactar el pressupost amb qui va voler pactar amb nosaltres la investidura". En aquest sentit, ha assegurat que negociaran l'aprovació d'esmenes dels partits d'esquerres. Tot i això, ha rebutjat les "lliçons morals" de l'esquerra i ha remarcat que Vox té els mateixos diputats que MÉS per Mallorca, Més per Menorca i Unides Podem junts.

stats