Parlament
Política Parlament 16/01/2024

La visita de Garriga evidencia el distanciament de la direcció estatal de Vox amb el grup parlamentari balear

El secretari general del partit manté reunions formals amb De las Heras, Coll i Bestard, però no amb els díscols del Parlament

2 min
Gabriele Le Senne i Ignacio Garriga, aquest dimarts al Parlament

PalmaLa visita a les Illes del secretari general de Vox, Ignacio Garriga, ha evidenciat aquest dimarts el distanciament que hi ha entre la direcció estatal del partit i el grup parlamentari balear. La mà dreta de Santiago Abascal ha visitat el Parlament i l'Ajuntament de Palma. Malgrat que ha mantingut diverses reunions amb representants de la formació, Garriga no ha convocat formalment el grup parlamentari d'extrema dreta, comandat per Idoia Ribas i Sergio Rodríguez, segons expliquen fonts coneixedores a l'ARA Balears. Tot i que els diputats de Vox són els que condicionen la governabilitat de l'Executiu de Marga Prohens, el dirigent ha esquivat aquesta reunió i s'ha limitat a fer-se una fotografia amb els parlamentaris a l'hemicicle.

El secretari general s'ha fotografiat amb Ribas i altres parlamentaris, però a porta tancada ha prioritzat reunir-se amb el Comitè Executiu Provincial del partit, liderat per Patricia de las Heras, que es va convertir en la líder del partit a les Illes a proposta de Madrid, però està qüestionada al grup parlamentari. També s'ha trobat amb representants del grup municipal de Vox a Cort, com el regidor Fulgencio Coll, i el vicepresident del Consell de Mallorca, Pedro Bestard, mentre que Le Senne l'ha acompanyat a visitar les instal·lacions del Parlament.

L'executiva de Madrid va optar per evitar el xoc frontal amb el grup parlamentari malgrat la rebel·lió interna que la majoria dels diputats balears, amb l'excepció de Xisco Cardona i el president del Parlament, Gabriele Le Senne, va protagonitzar el passat mes d'octubre. Els parlamentaris varen desobeir les directrius de Madrid i es varen negar a donar suport al sostre de despesa del Govern sense un compromís explícit del PP amb la lliure elecció de llengua a les aules. Tot i les tibantors –la cúpula del partit apostava per votar a favor i continuar negociant amb vista als pressupostos–, el PP va acabar cedint i Vox se'n va apuntar el triomf. Finalment, els d'Abascal varen decidir no represaliar els díscols –això els va costar la sortida de Cardona del grup parlamentari– i, de fet, aquest dimecres Garriga ha presumit d'aquestes negociacions. "Arrossegam el PP a fer tot el que no s'atreveix", ha dit el secretari general, que ha comparegut davant la premsa acompanyat de la mateixa Ribas.

Però malgrat que la crisi s'ha reconduït i les relacions, segons apunten veus del partit, són correctes, la sintonia no s'ha recuperat del tot. El grup parlamentari de Vox s'ha fet fort a la Cambra, on els escons són nominals i, per tant, els diputats tenen la paella pel mànec, mentre que des de Madrid la direcció es va decantar per resoldre el conflicte diplomàticament, en entendre que les pugnes internes "debiliten" la formació. Des de llavors, assenyalen fonts consultades, no hi ha hagut noves discrepàncies, i la formació continua informant l'executiva estatal puntualment de les negociacions amb el PP. Per als populars, però, la direcció d'Abascal ja no és un interlocutor en les negociacions, sinó que ara les centralitzen al grup parlamentari, apunten fonts de la formació.

stats