Parlament
Política Parlament 21/11/2023

PP i Vox fan valer la seva majoria i tomben les esmenes a la totalitat als pressupostos

Els comptes continuen la tramitació parlamentària per entrar en vigor l'1 de gener

3 min
El vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Antoni Costa, aquest dimarts al Parlament

PalmaEl PP i Vox han fet valer aquest dimarts la seva majoria parlamentària (32 vots) per tombar les esmenes a la totalitat als pressupostos que havien presentat el PSIB, MÉS per Mallorca, Més per Menorca i Unides Podem. El vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Antoni Costa, ha defensat els comptes i les rebaixes fiscals que comporten. "Es podien davallar els imposts", ha dit, sense "l'arribada de l'apocalipsi de les retallades" que pronosticava l'esquerra. Els pressupostos continuen la tramitació parlamentària i el debat de la totalitat tindrà lloc previsiblement a final de desembre, perquè entrin en vigor el proper 1 de gener.

L'aliança a la dreta de l'hemicicle s'ha de mantenir, doncs, fins aquella data. Conscient que el Govern els necessita, Vox no ha aturat d'augmentar la pressió sobre el PP i exigir mesures contra el català des que els comptes varen entrar al Parlament. L'extrema dreta ja ha aconseguit arrencar el compromís de l'Executiu d'aplicar la lliure elecció de llengua a les escoles, i la setmana passada va presentar una moció per instar el Govern a refermar el seu compromís d'eliminar el requisit de coneixement de català de l'administració.

La votació de les esmenes a la totalitat s'ha fet l'endemà de la segona reunió de seguiment de l'acord de governabilitat entre el PP i Vox, encara que cap dels dos partits no en varen donar detalls. La portaveu del grup parlamentari de Vox, Idoia Ribas, ha evitat entrar en el xoc amb el PP, però ha avançat que presentaran esmenes parcials als comptes. Des dels conservadors, el diputat Sebastià Sagreras ha agraït a l'extrema dreta el suport als comptes.

"Menys impostos, més renda disponible dins les butxaques dels ciutadans, més sanitat i educació, polítiques socials, inversions productives, i tot això ho feim amb menys deute públic", ha defensat Costa. El conseller ha considerat que "presentar una esmena a la totalitat dels pressupostos significa estar en contra de les rebaixes d'imposts", i també "d'incrementar la despesa pública en Educació, Sanitat i Serveis Socials" i de la diversificació de l'economia de les Illes.

Des del PSIB, el portaveu del grup, Iago Negueruela, ha carregat contra una rebaixa fiscal que no beneficia les rendes més baixes, que són les que es beneficiarien d'una rebaixa del 0,5% de l'IRPF: "Són 40 euros, amb una inflació del 4%, que suposa gairebé 1.000 euros. Això és el que necessita la gent?". També ha carregat contra la retirada de les matrícules universitàries gratuïtes i del transport públic gratuït, encara que el Govern ja ha remarcat que reclamarà que sigui el govern espanyol qui el financi. El vicepresident Costa ha respost a Negueruela amb contundència. "Quina gran satisfacció tindria si aquests fossin uns pressupostos on es retallàs", ha dit, i ha defensat l'increment de les partides al conjunt de les conselleries. Els comptes, la quantitat global dels quals també s'ha validat aquest dimarts, sumen 7.320 milions d'euros, que suposen un increment d'un 2,6% respecte dels de l'any passat. Negueruela ha reivindicat l'acció de l'anterior govern. "Sempre que anam avançant, vostès després van sumant", ha etzibat, i ha instat el PP i Vox a "acceptar que les polítiques de memòria democràtica són necessàries".

Des de MÉS per Mallorca, el diputat Lluís Apesteguia ha mantingut un debat tens amb Costa després que li hagués demanat si "entenia" els nombres. "Aquest portaveu ja ve alliçonat de ca seva", ha respost l'ecosobiranista: "Jo no crec que la bonança econòmica només pugui venir a través d'una baixada d'impostos". En el mateix sentit, ha carregat contra l'informe d'impacte familiar dels pressupostos que Vox va presentar al Parlament: "No ocupa ni un full, és una falta de respecte a aquest Parlament".

Des de Més per Menorca, el diputat Josep Castells ha advertit el Govern que els pressupostos són expansius perquè "s'aprofita d'una situació econòmica heretada molt positiva" per la gestió de la pandèmia. "Ara vostès aprofiten per fer polítiques clientelars i afavorir el sector immobiliari i hoteler", ha remarcat Castells. Per part seva, des d'Unides Podem, la diputada Cristina Gómez ha retret al Govern que s'hagi apujat el sou mentre que "PP i Vox voten en contra de la pujada del salari mínim al Congrés". "Ho aposten tot al monocultiu turístic", ha remarcat.

stats