Parlament
Política Parlament 27/05/2024

El PP no limitarà els preus del lloguer malgrat la manifestació multitudinària per l'habitatge

El PSIB carrega contra el Decret de simplificació administrativa i MÉS insta l'esquerra a fer "autocrítica"

2 min
Manifestants sostenen pancartes durant la mobilització contra la saturació turísitca i la manca d'habitatge.

PalmaProp de 25.000 persones segons els organitzadors –10.000 segons la Policia Nacional– varen protestar el passat dissabte contra les dificultats que hi ha a les Illes per accedir a l'habitatge. Un problema social que els manifestants varen associar a la massificació del turisme (enguany s'esperen entre 19 i 21 milions de turistes) i els seus efectes col·laterals. El portaveu parlamentari del PP, Sebastià Sagreras, ha assegurat aquest dilluns que comprèn el malestar ciutadà i, fins i tot, en "comparteix" la preocupació. No obstant això, ha insistit que el Govern de Marga Prohens no aplicarà el topall als preus del lloguer que estableix la Llei estatal d'habitatge.

"Compartim les preocupacions dels manifestants", ha dit: "Però la responsabilitat de governar és del PP". En aquest sentit, ha assegurat que el seu partit està "en contra de topar els preus" –una de les reivindicacions de la protesta– perquè el que fa és "reduir l'oferta d'habitatge". "Prenem mesures d'acord amb el programa del PP", ha assegurat, i ha posat com a exemple l'eliminació de l'Impost de transmissions patrimonials als menors de 30 anys, la reducció de la borsa de places turístiques per part del Consell de Mallorca i també el Decret de simplificació administrativa que el Consell de Govern va anunciar el passat divendres. Sagreras ha insistit que els populars eren conscients "des del primer moment" de formació de Govern que hi havia aquesta problemàtica, però també que "no s'arreglarà en dos dies, ni en un, ni en dos anys".

Per la seva banda, el PSIB ha aplaudit una manifestació "multitudinària" que, en boca del seu portaveu parlamentari, Iago Negueruela, va interpel·lar el Govern. "Un Govern que diu una cosa i fa la contrària", ha remarcat el socialista, que ha titllat el Decret de simplificació administrativa de "llei depredadora del territori", amb mesures com la "legalització de pàrquings a sòl rústic". Negueruela ha insistit que el Govern apliqui la limitació dels lloguers i faci polítiques per millorar el transport públic.

El socialista, en canvi, ha rebutjat fer autocrítica pel que fa al llegat dels anteriors governs de Francina Armengol, a qui el PP retreu haver permès el creixement turístic en els darrers vuit anys. "Vàrem adoptar mesures valentes, es podria fer més", ha concedit: "Amb la llei de turisme de Biel Barceló va ser la primera vegada que es posaven límits, i es va obrir un debat duríssim contra ell, varen dir que érem turismofòbics". En aquest sentit, ha instat el PP a "reconèixer que es varen equivocar".

En canvi, el portaveu de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, sí que ha admès que les "esquerres" han de fer "una profunda autocrítica": "És evident que la ciutadania viu una situació de desbordament". En aquest sentit, ha cridat a veure la manifestació de dissabte com una mostra de "fins a quin punt hem col·lapsat": "Tots ens hem de sentir interpel·lats".

stats