Cultura
Política Parlament 26/07/2022

El Parlament valida la nova Llei d'arxius amb una aposta per la digitalització

La normativa, que ha obtingut un ampli consens tot i l'absència de Vox, substitueix la legislació aprovada el 2006

ARA Balears
3 min
Ple del Parlament

PalmaEl Parlament ha aprovat aquest dimarts durant el ple del Parlament la nova Llei d'arxius i gestió documental, que substitueix la del 2006 en una aposta per la digitalització. Tots els partits han estat presents en el debat i la votació d'aquesta norma, a excepció de Vox, que tampoc no ha estat al ple com ja ha fet amb la llei de la ciència. A banda de les esmenes dels grups parlamentaris presentades i acceptades en comissió, la resta de propostes han estat rebutjades pels grups del Pacte.

En la defensa de la norma, el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, ha indicat que la nova llei "no és una modificació puntual dels articles de la llei del 2006, sinó que se n'ha creat una de nova que preveiés la situació actual i s'adaptàs a la normativa".

En aquest sentit, Company ha agraït "la tasca excepcional" de l'Associació de Bibliotecaris, Arxivers i Documentalistes de les Illes Balears (ABADIB), "que ha presentat 70 propostes treballades, analitzades i valorades amb molt de deteniment". "Els arxius són veritables testimonis de la nostra història, la memòria de la nostra societat, i s'hi guarden una infinitat de proves, accions i històries passades d'un valor incalculable", ha explicat el conseller, per després afegir: "Són també concentradors vitals de coneixement, juguen un paper essencial en el pensament crític, ja que garanteixen que el patrimoni documental preservat permeti a les generacions futures comprendre el seu propi passat".

Els eixos fonamentals d'aquesta llei són, segons el conseller, "el reforç de les consideracions legals sobre el patrimoni documental de les Balears, la clarificació dels conceptes de la terminologia arxivística contemplats a la llei, l'actualització de l'estructura del sistema arxivístic de les Balears i la identificació dels subsistemes arxivístics de la Comunitat", entre d'altres.

A més, regula el marc de les infraccions i les sancions en relació amb la conservació dels documents i l'aplicació del sistema arxivístic, i l'accés als documents dels arxius històrics. A més, determina la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura com a administració competent en matèria d'arxius i gestió documental de la comunitat, sense perjudici que, en el futur, es puguin modificar la denominació de la conselleria o l'adscripció d'aquesta competència .

Després que el conseller hagi demanat el suport a tots els grups parlamentaris, el debat ha començat amb la intervenció de la diputada d'El Pi-Proposta per les Illes Balears Lina Pons, que ha indicat que de les 86 esmenes presentades en comissió se n'han aprovat un total de 32.

Tot seguit, la diputada del Grup Mixt Patrícia Font ha assenyalat que l'aprovació d'aquesta llei és una actualització "més que necessària" de la del 2006, ja que comprèn un àmbit de "constant actualització". En aquesta línia, del diputat del Grup Mixt Antonio Jesús Sanz ha destacat que aquest debat és "molt demandat" davant dels canvis del sistema arxivístic.

Per part seva, la diputada del PP Marga Duran ha assegurat que es tracta d'una llei "tècnica, que no ha de tenir un debat ideològic". "El PP pensava que seria de fàcil tramitació, però no ha estat així, perquè la nostra sorpresa va ser en comprovar que els diputats exponents havien de fer la feina que el Govern no havia fet", ha ressenyat.

Tot seguit, la diputada d'Unides Podem Esperança Sans ha afirmat que la norma "fa un pas de pes en la digitalització de documents". "La Llei d'arxius no només ens adapta als nous temps tecnològics, sinó que garanteix l'accés de la ciutadania als documents de l'Administració pública", ha assegurat des de la tribuna.

Per acabar, el diputat de MÉS per Mallorca Miquel Ensenyat ha destacat que la ponència de la llei ha estat "complexa", i el diputat del PSIB Enric Casanova ha coincidit amb Ensenyat a destacar el recorregut "llarg" d'aquesta norma, que aquest dimarts ha arribat a la darrera fase.

stats