Mobilitat
Política Parlament 22/07/2022

MÉS per Mallorca s'uneix a El Pi i reclama la bonificació del tren a les Balears

El partit ha registrat una Proposició No de Llei en el Parlament, com varen anunciar també els regionalistes aquest dimarts

2 min
El diputat de MÉS per Mallorca, Josep Ferrà

PalmaMÉS per Mallorca va registrar aquest dijous una Proposició No de Llei en el Parlament per reclamar que les bonificacions al transport ferroviari estatal, anunciada pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en el Debat de política general, també arribin a les Balears, ja que a Mallorca el tren i el bus són de titularitat autonòmica i per ara queden fora de la mesura anunciada.

Els ecosobiranistes s'uneixen així a El Pi, que aquest mateix dimarts, a través del seu portaveu parlamentari, Josep Melià, va registrar una PNL en el mateix sentit. Els regionalistes exigeixen que l'Estat faci un conveni amb el Govern per invertir-hi 76 milions d'euros, que permetrien adoptar la reducció de les tarifes del tren i els abonaments gratuïts en una segona fase.

“La mesura, que té com a principal objectiu el de reduir l’ús del vehicle privat en favor del transport públic en un context d’escalada del preu dels carburants, s’oblida de les Balears, un territori amb un dèficit d’inversió pel que fa a transport públic”, ha explicat el diputat de MÉS per Mallorca, Josep Ferrà. En concret, els ecosobiranistes reclamen que la bonificació s'apliqui tant als bitllets de bus com als abonaments del tren.

Tal com va avançar l'ARA Balears, el sistema tarifari illenc és el factor que complica les negociacions amb Madrid , ja que la seva complexitat dificulta el càlcul de transposar què suposaria la gratuïtat. El fet de ser un sistema progressiu -com més viatges, menys cost- i mixt -serveix per al tren i el bus-, diferent així del sistema de preu tancat de la xarxa Renfe, entorpeix aclarir el cost total. En aquest sentit, El Pi també reclama en la seva PNL que l'Estat assigni a les Balears "com a mínim" un 2,5% dels diners que s'inverteixen en els trens d'alta velocitat.

stats