Debat de política general
Política Parlament 05/10/2022

Els partits de la dreta donen per acabada "l'era Armengol"

El portaveu del PP ha denunciat que el director de l'IB-Salut, Manuel Palomino, té "tota la família col·locada" a la sanitat pública, però la Conselleria nega "un tracte de favor"

4 min
El portaveu parlamentari del PP, Antoni Costa

PalmaEl PP, Ciutadans, El Pi i Vox han donat "per acabada" aquest dimarts "l'era Armengol", amb distinta retòrica però amb el mateix significat. Els quatre partits han passat de puntetes damunt el pla de xoc que va anunciar aquest dimarts la presidenta del Govern, Francina Armengol, per fer front a la inflació. En el torn de rèplica de la segona jornada del Debat de Política General, els portaveus parlamentaris de l'oposició han utilitzat l'estratègia contrària d'Armengol, que va definir ahir el seu discurs com de "present i futur". Els partits han fet un gir cap al passat per fer un balanç de la gestió dels set anys de Pacte. "Armengol, la seva era s'ha esgotat", ha afirmat el portaveu popular, Antoni Costa, en més d'una ocasió.

"El discurs d'ahir va ser la traca final. Pirotècnia, coets i focs d’artifici, a la desesperada, evidenciant el seu nerviosisme i cremant absolutament totes les naus. Molt malament ho deu veure", ha assenyalat el portaveu del PP. "Ahir vostè va venir aquí a començar la campanya electoral, la més cara de la història", ha afegit. "El temps d'aquest Govern s'acaba, és temps de canvi", ha incidit per la seva part el portaveu d'El Pi, Josep Melià, que ha esperat fins al final de la intervenció per dir-ho. "És el final de l'era del Pacte de retrocés", s'hi ha sumat la coordinadora de Ciutadans, Patricia Guasp, ironitzant sobre la nomenclatura del Govern –Pacte de Progrés.

"Viuen els ciutadans de les Balears millor que fa vuit anys? No", ha subratllat Costa. Els partits de la dreta han llançat crítiques pràcticament a totes les conselleries. "Les Balears tenen majors desigualtats, major empobriment de la classe mitjana, pitjor accés a l'habitatge, pitjor mobilitat, pitjor assistència sanitària i pitjor qualitat educativa. I tot amb més recursos que mai", ha declarat Costa. Algunes de les seves crítiques, però, no han estat tant de gestió, sinó de caràcter personal cap a la titular de l'àrea. Aquests han estat els casos de la consellera de Salut, Patricia Gómez, i la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez.

Costa ha acusat Gómez que, després de la dimissió forçada de l'exdirector general de l'IB-Salut, Juli Fuster –parella sentimental de la consellera, motiu pel qual Costa ha parlat de "conselleria familiar de salut"–, el nou alt càrrec, Manuel Palomino, "té tota la família col·locada". "El fill, a GSAIB, l’únic gestor del qual ha estat el senyor Palomino. La dona, oportunament beneficiada d’una promoció interna. La filla, amb plaça a Urgències de Son Espases, però oportunament recol·locada a l’Hospital Psiquiàtric", ha denunciat.

Així i tot, des de Salut han restat importància a la qüestió i han negat "qualsevol mena de tracte de favor". Segons fonts de la Conselleria, el fill va ser contractat com a tècnic d'emergències durant la pandèmia. Amb relació a la parella sentimental, s'hauria tret la plaça a partir d'unes oposicions, i la "promoció interna" a què ha apuntat el PP hauria estat abans d'aquestes oposicions. Finalment, segons Salut, la filla és infermera i "tenen molta mobilitat" entre els centres que depenen de l'IB-Salut, com l'Hospital Psiquiàtric.

En el mateix sentit, Costa ha criticat Sánchez: "Ja no sap com ho ha de fer per millorar les condicions per a quan torni a la seva plaça de la Sindicatura. Si abans ella i la senyora Cladera no s'han fet interventores, és clar", ha exposat. Aquesta polèmica ja va provocar la compareixença de la consellera d'Hisenda en la comissió d'aquesta àrea la setmana passada. Amb relació a aquestes acusacions, el diputat de la coalició formenterenca d'esquerres Antonio Jesús Sanz ha criticat que el Debat de Política General "es converteixi en premsa rosa, no és el lloc per fer-ho".

Així, el PP només ha parlat d'unes poques mesures del pla de xoc, com l'aval del 20% de les hipoteques per a la compra de primer habitatge que va anunciar ahir Armengol. Per criticar, però, que el secretari general de MÉS per Mallorca, Jaume Alzamora, es va mostrar contrari a les mesures. "Que els ciutadans necessitin tantes ajudes no és motiu per presumir, sinó per reflexionar si aquest Govern va en la bona direcció", ha lamentat. D'altra banda, la presidenta del Govern ja ha anunciat que contestarà tots els grups parlamentaris de manera global després de les seves intervencions.

Ciutadans, un discurs semblant al PP

La intervenció de la coordinadora autonòmica de Ciutadans, Patricia Guasp, ha tingut moltes similituds amb la del PP. De fet, Guasp ha dit una frase calcada a la que va pronunciar Costa aquest dimarts després del discurs d'Armengol: "Els doblers, on estan millor, és a les butxaques dels ciutadans", ha declarat per propugnar rebaixes fiscals. Guasp ha fet incís així en les "classes treballadores", que Costa ha anomenat en més d'una ocasió.

La portaveu de Ciutadans, Patricia Guasp

A més, tant el PP com Cs han posat en el punt de mira el conseller d'Habitatge i Mobilitat, Josep Marí. Fa pocs dies va anunciar la seva candidatura al Consell d'Eivissa, una institució que governen els populars i la formació taronja. "El pitjor conseller del seu Govern", ha expressat Costa. Ciutadans ha fet una enumeració de "suspensos" del Govern en totes les àrees, per acabar afirmant que fan "una esmena a la totalitat" a la gestió d'Armengol, "a la política intervencionista".

Per la seva banda, Melià ha retret que al llarg d'aquests set anys no s'ha aconseguit cap competència més enllà de l'anunciada de Costes, que hauria d'arribar abans de final d'any. A més, el portaveu d'El Pi ha condicionat un futur pacte de govern –tot i dir que "és temps de canvi"– a la derogació de la moratòria, una qüestió que tots els partits de dreta comparteixen. A més, les formacions d'esquerres, inclosa Armengol, han avalat públicament nombroses vegades aquesta mesura.

El portaveu parlamentari d'El Pi, Josep Melià

"No compartim el seu optimisme, ni el discurs ple d'anuncis, hem de fer balanç i les respostes que obtenim no són satisfactòries. Necessitam realitats i resultats, tenim idees i actitud. Les Balears no seran fortes ni ambicioses si no creuen en elles mateixes", ha conclòs Melià.

stats