Parlament
Política Parlament 28/11/2023

Costa insisteix que no dimitirà: "No acceptaré lliçons de com combatre la violència contra les dones"

Prohens defensa el vicepresident: "Ha demanat perdó a les víctimes, i jo m'hi sumo"

3 min
Antoni Costa i Marga Prohens aquest matí al ple del Parlament

PalmaCreix la pressió damunt el vicepresident del Govern, Antoni Costa, que s'ha negat a dimitir per haver donat un càrrec a un processat per una presumpta agressió sexual, un cas pendent de judici. L'oposició ha aprofitat la sessió de control al ple del Parlament d'aquest dimarts per exigir retre comptes a l'Executiu. Però Costa s'ha mantingut en la seva posició de desvincular el cas de la presidenta, Marga Prohens (assegura que no coneixia els fets, encara que eren públics) i ha insistit que no dimitirà. "No acceptaré ni una lliçó de com combatre la violència contra les dones", ha dit. El vicepresident ha comptat amb el suport de la presidenta i els consellers, que en diverses ocasions han sortit en defensa seva. "El vicepresident va demanar perdó a les víctimes, i jo m'hi sumo", ha remarcat Prohens.

Costa ha tornat a admetre l'error d'haver contractat Juan Antonio Serra Ferrer per al càrrec com a gerent de l'Entitat Pública Empresarial de Telecomunicacions i Innovació (Ibetec), per a qui la Fiscalia reclama tres anys de presó per presumptament haver intentat besar i llepar la cara a una desconeguda en un restaurant i, a més, haver clavat un cop de puny a un policia mentre intentava fugir del lloc dels fets. "El vaig contractar perquè vaig confiar en ell i la seva paraula, i vaig respectar la presumpció d'innocència", ha dit responent a una pregunta de la diputada socialista Sílvia Cano. "Se'm va traslladar que el tema no tenia transcendència i s'acabaria arxivant", ha assegurat: "En veure la interlocutòria judicial, vaig veure que m'havia equivocat". Amb tot, Costa també ha carregat contra el PSIB per donar "lliçons de superioritat moral" i ha citat la llei del 'sí és sí' i els casos d'abusos a menors tutelats pel Consell de Mallorca en la passada legislatura: "Ningú va dimitir".

La diputada socialista ha acusat Costa d'haver decidit, amb la contractació de Serra, "rescatar un amic seu eivissenc, que varen estudiar plegats, eren companys de la facultat d'Economia, i sabia que havia estat expulsat". "Hi havia una actuació policial, un atestat, una agressió a un lloc públic, i encara així va creure que era un bon perfil per a l'Ibitec", ha sentenciat: "Va creure l'agressor perquè era el seu amic, minimitzant i menyspreant la víctima". En el mateix sentit, ha tornat a reclamar la dimissió del vicepresident: "No faci un Rubiales, dimiteixi".

Costa ha arribat al Parlament acompanyat pel portaveu del grup del PP, Sebastià Sagreras, i diversos diputats i alts càrrecs de l'Executiu. Tant el Govern com el PP han tancat files amb el vicepresident. Prohens no preveu destituir-lo i els conservadors han considerat que va actuar correctament en destituir Serra després de conèixer que s'ha obert judici oral contra ell. "Ha cessat aquest càrrec de manera immediata a l'obertura de judici oral", ha remarcat la presidenta, que ha acusat el PSIB d'anar "a fer sang" amb la polèmica. "No acceptaré lliçons, però sobretot no acceptaré lliçons de feminisme, vostès varen aprovar la llei més masclista de la història d'Espanya", ha etzibat Prohens, en referència a la llei del sí és sí.

Al llarg de la sessió de control, també diversos consellers han verbalitzat el seu suport al vicepresident. Tant Antònia Estarellas com Jaume Bauzá han reaccionat a les preguntes del PSIB i MÉS per Mallorca sobre la qüestió girant el mitjó i retraient a aquests partits altres qüestions, com el cas dels menors tutelats pel Consell i la polèmica per l'incompliment de les restriccions pel covid de l'expresidenta Francina Armengol durant la passada legislatura. Sigui com sigui, les veus crítiques amb l'actuació del portaveu de l'Executiu han crescut en les darreres hores. Tant el PSIB com MÉS per Mallorca i Unides Podem han demanat que s'aparti com a conseller, i diverses associacions feministes han reclamat a la presidenta que el destitueixi en un comunicat.

stats