Parlament
Política Parlament 20/02/2024

Bauzà, al PSIB: "Parlen d'imposició del castellà quan Sánchez vol aprovar la llei d'amnistia"

El conseller de Turisme i Cultura defensa l'aplicació del bilingüisme a totes les comunicacions del Parlament

2 min
La presidenta, Marga Prohens, i el vicepresident, Antoni Costa, aquest dimarts al Parlament

PalmaEl PP i Vox varen votar en contra que les llengües cooficials es poguessin fer servir al Congrés dels Diputats. En canvi, la setmana passada varen aprovar que el Parlament de les Illes, que fins ara emprava el català com a idioma preferent, faci totes les comunicacions també en castellà, i posaren fi a un consens que havia durat més de tres dècades. Després de rebre crítiques del PSIB sobre aquest fet, el conseller de Turisme i Cultura, Jaume Bauzá (encarregat de l'àrea de Política Lingüística), ha criticat que els socialistes parlin "d'imposició" del castellà a la Cambra mentre el president espanyol, Pedro Sánchez, "vol imposar una amnistia".

"El seu portaveu fa pràctica habitual del bilingüisme", ha retret Bauzá als socialistes, en referència al líder del PSIB al Parlament, Iago Negueruela, que empra sovint els dos idiomes: "Crec en la llibertat, la normalitat i la convivència lingüística, amb les premisses de respecte i compliment de la Constitució i l'Estatut". El conseller ha defensat "l'acord de bilingüisme" i ha instat el partit de la rosa a "deixar de fer seguidisme del nacionalisme". En referència al revés que els socialistes gallecs varen patir a les autonòmiques de diumenge passat, ha advertit que "la democràcia necessita un partit socialista fort".

Per la seva banda, el diputat del PSIB Àlex Pitaluga ha recordat que al Parlament ja es podia fer servir "qualsevol llengua oficial i lliurar documents" en castellà i en català, i ha qüestionat si l'aplicació del bilingüisme implica "promoure el català". El debat s'ha produït poc després que un centenar de persones es concentrassin davant el Parlament per protestar contra aquesta mesura. En el moment de l'entrada dels diputats de Vox i el PP i dels consellers, els manifestants els han rebut amb una xiulada.

Vox denuncia "masclisme" en el cas de Petra

El portaveu adjunt de Vox al Parlament, Sergio Rodríguez, ha denunciat "masclisme" en l'actitud de l'entrenador de la UE Petra per haver denunciat que se'l va fer fora per parlar en català. "El masclisme existeix quan la col·legiada és una dona, i no he sentit parlar de sororitat ni de 'jo sí que et crec'", ha etzibat Rodríguez a l'esquerra. "Per què? Perquè l'entrenador ha tret el comodí de la llengua". El diputat de Vox ha denunciat "masclisme, violència, odi i xenofòbia" contra l'àrbitra, "que feia unes setmanes que era aquí, una col·legiada jove, llicenciada en Psicologia, que treballa amb gent amb problemes i dificultats, que venia de Sevilla". El conseller Bauzá ha respost que espera que els "òrgans competents aclareixin quina és la denúncia per amenaces" que ha interposat l'àrbitra, i ha advertit que "els drets lingüístics no poden anar en contra de les obligacions de bona convivència i concòrdia que hauríem de tenir tots".

stats