30/07/2023

'X'

2 min

La ics ha estat sempre una lletra misteriosa. El misteri al voltant seu el descobrim des de molt petits quan, a l’escola, aprenem l’alfabet i arribem a l’antepenúltima lletra i constatem que el signe de l’eliminació o la ratllada és tota una lletra. Una mica més endavant, en classes de matemàtiques, la ics encarna la incògnita, el nombre que cal descobrir quan resolem una equació, la solució a l’examen. “Aïlla la ics”, et diu el professor, i sabràs el que conté. La ics sempre l’hem de deixar sola, sense xifres al voltant, perquè a l’altre costat de la igualtat es mostri la seva autèntica identitat.

Gràcies a les matemàtiques, la ics va quedar com a sinònim d’identitat secreta. Així, “míster X” s’empra quan en assumptes d’espionatge, corrupció o tràfic d’influències, així com en altres activitats delictives, ens volem referir a algú amb molt de poder, que mou els fils, però que no està confirmat de qui es tracta realment.

Aconseguida la pubertat, descobreixes la ics de nou. Aquesta vegada com a estendard de les imatges prohibides de nuesa o sexe que ens exciten i ens atreuen perquè estem descobrint la sexualitat. Gairebé no queden sales de cinema X, però hi passàvem per davant al costat dels nostres pares com qui passa davant un espectre o un esperit que ningú reconeix veure, com si no existís, però que tots veiem i en coneixem la força i l’atracció. Ics com a representació del que és pornogràfic.

Paradoxalment, la X era el símbol de Crist entre els primers cristians. La creu de Jesús.

Ics, a poc a poc, es va incorporant en la nostra adultesa com una lletra i un terme més corrents i l’emprem com a magnitud teòrica en expressions del dia a dia: “Per ics raons ho faig d’aquesta manera”.

Ics, a Llatinoamèrica, és sinònim d’irrellevant. Si et diuen que “ets ics” significa que no comptes, que no tens importància.

I ara resulta que Elon Musk denominarà ics a Twitter. Sembla que la lletra l’atreu des de petit. Space X, Tesla X, un fill a qui va posar de nom X i, ara, X serà Twitter.

Per què aquesta obsessió? És una incògnita. Potser la lletra l’excita. O tal vegada respon a un complex d’inferioritat. O potser hi ha un míster Ics en la memòria de Musk. O té ínfules de messies. No ho sé, però per ics raons ho deu fer...

stats