AMB ÈMFASI
Opinió 21/09/2018

‘Els voltants d’Olívia’ de Miquel Bezares

2 min
‘Els voltants d’Olívia’ de Miquel Bezares

Amistat en el sentit més profund del terme, amistats que perduren, el temps crea lligams entre les persones amistat, amor, desig. Al primer conte coneixem l’Olívia quan és una criatura que es pot dur del seu llitet a un cotxe i d’allà a un altre llit sense que se’n temi, amb la confiança d’un infant ben estimat. La seva mare, sap evitar un destí dolorós per totes dues.

A “L’espígol”. Un pobre home ha de conviure amb un “mal” que de manera sobtada pren protagonisme a la seva vida: les relacions amb les dones a les quals s’acosta queden invariablement interrompudes, la més terrible de les flaires el fa fugir esperitat, aquest home no sap aclarir l’origen dels símptomes terribles que s’han ensenyorit a la seva vida i espera que de manera espontània desapareguin, tal com han arribat. Una narració perfecta, rodona…

La quotidianitat de les dues amigues que comparteixen casa, feina, confidències, desig…

Històries d’amor i tendresa entre veïns del mateix replà, que en dos anys no havien tingut l’oportunitat de presentar-se, un crit d’auxili que rep la resposta oportuna els fa protagonistes d’un episodi important a les seves vides.

La peculiar història entre el convalescent Lluc i la Daniela, la teràpia que a ell li va recomanar el metge: havia d’observar una foto cada dia durant mitja hora, al final, coneix l’enigma d’aquell paisatge tantes hores observat.

Al darrer conte trobem Olívia adulta a qui la vida duu a conèixer el fill del seu pare, per a ella “un pare absent” i que per al fill danès havia estat “un bon pare”; els germans comparteixen les tovalles aquell vespre, n’Olívia ha fet una “tonyina que paga la pena”.

Paraules adreçades a tots els sentits, la sensualitat, sempre present.

Quan hi tornem, un cop ja coneixem el conte, no podem deixar de celebrar l’encert del dibuix que presenta cada relat, Pep Dengra ha estat lector abans que nosaltres i les il·lustracions que van inspirar les paraules que ens esperen ens ajuden a “entrar” i a gaudir.

Personatges que quedaran amb nosaltres, onze històries quotidianes, en què l’amistat, l’amor i el desig són sempre presents.

Un bon moment garantit.

FITXA DEL LLIBRE

‘Els voltants d’Olívia’

Miquel Bezares

Il·lustracions de la coberta i de l’interior Pep Dengra

AdiA Edicions

169 pàg.

16 euros

stats