13/08/2021

Els viatges dels ‘peperos’ els pagues tu

3 min

Pot semblar una notícia menor d'estiu, però no ho és, o no ho és del tot: tretze diputats del PP varen carregar al Congrés les despeses del seu viatge a Palma per assistir al congrés en què es va proclamar na Margalida Prohens, de Campos, presidenta del PP balear, segons publica Diario de Mallorca. En certa manera, és una notícia menor perquè, en un país corrupte com Espanya –com les Balears–, tretze viatgets sense que hi falti de res a compte de l'erari públic semblen poca cosa, avesats als grans escàndols del dia a dia. Però no és menor perquè els grans escàndols, les extenses i complexes xarxes de corrupció que s'estenen damunt la Península i les illes adjacents, es formen a partir de molts escàndols relativament petits com aquest. Per coses d'aquesta índole, en tot cas, conten certes cròniques que dimiteixen els polítics (tant si són diputats rasos com si són alts càrrecs de primera línia) en països llegendaris on sembla que tenen una idea una mica més clara i assentada de la democràcia que la que tenim nosaltres.

Traduït, carregar 'al Congrés' vol dir carregar a la teva butxaca: els bitllets d'avió, els hotels de quatre o cinc estrelles, els dinars i sopars en restaurants cars, el lloguer dels cotxes o tots i cadascun els moviments d'aquests diputats, fins al darrer taxi, els vas pagar tu de la teva butxaca. En realitat, tu (tu que em llegeixes i tu que no em llegeixes, la veïna del costat, el teu home, la teva tia, totes i cadascuna de les persones que tenim la immensa fortuna de ser súbdits del Regne d'Espanya i de pagar-hi els nostres impostos) vas pagar tot el congrés en què va venir Casado a dir-te que no parles català, sinó 'mallorquín, menorquín, ibicenco o formenterense'. Això també ho vas pagar tu, com, de fet, pagues cada despesa que faci el PP com a organització o qualsevol persona en nom del PP, perquè el PP és un partit que es finança amb una vistosa i generosa caixa B, una informació que no t'estam donant jo ni cap mitjà de comunicació, sinó l'Audiència Nacional en la seva sentència sobre la trama Gürtel. També existeixen informes d'entitats com la Guàrdia Civil o la UDEF (la Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals) que descriuen l'activitat delictiva del PP com la d'una organització criminal, o una xarxa organitzada amb la finalitat de lucrar-se amb els doblers públics. La Guàrdia Civil, la UDEF o l'Audiència Nacional no són d'esquerres, ni separatistes, ni feminazis ni cap cosa d'aquestes nefastes. Però totes elles han descrit en algun moment allò que l'extresorer del mateix PP, Luis Bárcenas, va definir gloriosament com a “comptabilitat extracomptable”, en una aportació del màxim nivell al lèxic de la història de l'hampa.

Aviat s'hauria de conèixer una nova sentència de l'Audiència Nacional, aquesta sobre el conjunt de la caixa B del PP (inclourà la reforma de la seu del partit al carrer de Gènova de Madrid, que Casado vol abandonar, però deixarà fora les quantioses 'donacions' d'empresaris rebudes pel partit durant, almenys, 18 anys), després del judici que es va fer entre els passats mesos de febrer i maig, en el decurs del qual vam tornar a veure dos expresidents del govern, Aznar i Rajoy, prestant fals testimoni (un altre delicte greu) amb una total i freda impavidesa. Tot el que es provi que hagin robat, estafat o prevaricat ho has pagat tu, i també tu pagues els seus advocats, els suborns a jutges i fiscals (quan es deixen subornar) o els testimonis que declaren falsedats conegudes. Fins i tot la presó, en el cas que molt de tant en tant algú del PP hi vagi, la pagues tu. Recorda-ho quan tornis a votar-los, dient “és que gestionen millor l'economia”.

Escriptor
stats