01/04/2023

Trump, per fi davant de la justícia

2 min
Alguns seguidors de Trump s'han apropat a la Torre Trump per mostrar el seu suport a l'expresident

De tots els casos pels quals es podria processar Donald Trump, començant pel d'incitació a la rebel·lió en l'assalt al Capitoli del 6 de gener del 2021 i continuant per diversos casos de frau fiscal, el que l'ha posat contra les cordes ha estat el més inesperat. Un tribunal de Manhattan l'ha processat per haver intentat comprar el silenci d'una actriu porno amb la qual havia mantingut una relació, Stormy Daniels, en plena campanya de les eleccions presidencials del 2016. Un dels seus advocats va entregar a l'actriu 130.000 dòlars a canvi d'un contracte de confidencialitat, un pagament que la justícia considera que viola la legislació nord-americana.

Com era d'esperar, Trump ha denunciat que es tracta d'una persecució política i ha carregat contra els jutges, però això no impedeix que s'hagi convertit en el primer president dels Estats Units encausat amb càrrecs penals. Tot plegat a les portes d'una nova campanya presidencial, l'any vinent, en què el magnat aspira a tornar a ser el candidat republicà. Els Estats Units, fortament dividits al voltant d'una figura tan polaritzadora com la de Trump, s'endinsen en un territori inexplorat, amb un expresident que amenaça amb incendiar el país i treure els seus seguidors al carrer si no el deixen competir en la pròxima cursa electoral.

El cas és una nova prova de força per a la democràcia nord-americana, un test d'estrès, en terminologia bancària. El fet que el cas que el porti primer davant dels tribunals sigui el de Stormy Daniels, amb tot el seu component de premsa groga i morbo televisiu, no ens ha de fer perdre de vista que es tracta només d'una de les múltiples irregularitats que envolten la figura de Trump i la seva cursa presidencial. Per començar, el cas demostra que tenia un equip d'advocats amb diners gairebé il·limitats amb la missió d'apagar tots els focs que poguessin amenaçar la seva victòria electoral. I aquell no devia ser l'únic.

Però en el judici de la història, sens dubte, el més greu que ha fet l'expresident ha estat qüestionar el resultat electoral del 2020 i mantenir viva la teoria de la conspiració amb què els grups d'extrema dreta religiosa i supremacista blanca alimenten cada dia les seves bases electorals. Per a Trump, però, aquests grups són merament instrumentals, ja que l'únic que li importa és recuperar el poder i passar comptes amb tots els que ell considera que van conspirar per treure'l de la Casa Blanca. Fracturar la societat nord-americana és només un dany col·lateral. De fet, el populisme de dretes a tot arreu on governa ho fa sobre la base d'enfrontar mig país amb l'altre mig. És sobre aquesta polarització extrema, i sobre la crispació i l'odi a l'adversari, que construeixen les seves hegemonies.

Crida l'atenció que la justícia nord-americana hagi trigat tant a processar Trump, i segurament hi ha influït el clima d'intimidació i la connivència que ha aconseguit imposar al país.

stats