18/05/2023

Quant trigues a fregar els plats?

2 min
Una dona seguint la compareixença de Merkel a través del mòbil mentre renta els plats a Munic

Ángela Rodríguez, la secretària d’estat d’Igualtat del govern d’Espanya, ha explicat que el seu ministeri desenvoluparà una app que “mesurarà quant de temps dedica cada persona a fer les feines de la casa”. Ha tingut aquesta idea immortal perquè es veu que l'OCDE diu que “les dones dediquem a Espanya més del doble d’hores que els homes a fer a aquestes feines”.

Entenc que parlen d’hores no remunerades. En moltes cases, segur que a la de la secretària també, hi ha una dona que cobra per netejar. I diria que el gran biaix no és pas entre mascles i femelles sinó entre joves i vells. Els mascles i les femelles adolescents solen no fotre ni brot a menys que els adults de la família (ja siguin mascles o femelles) els amenacin amb dues tortures que citaré per ordre ascendent de martiri: aplicar-los el desmembrament de Sant Hipòlit o requisar-los els dispositius electrònics, inclòs l’assecador de cabells.

Quan parlem d’hores que dediquem a feines de casa hem de pensar, també, que potser són inversament proporcionals a les hores que dediquem fora de casa a guanyar el salari. Però és que quan parlem de les hores que dediquem homes i dones a les feines de casa hem de preguntar-nos per l’eficiència de cadascú. Hi ha qui, quan talla llenya, entre tronc i tronc fa un glopet de cervesa. S’hi pot passar el matí. Sens dubte, jo prefereixo acompanyar a l’escola, anar a comprar i escombrar que fer segons quina feina remunerada, però jo soc jo. El greuge no és fer una rentadora. El greuge és que qui fa la rentadora es trobi, posem pel cas, uns mitjons sota el llit traient arrels. No crec que una app solucioni res i em sembla que els ministeris no haurien de “millorar” les nostres vides. Espero que aviat ens facin una app per controlar si mengem porqueria televisiva i alimentària amb els fills. Perquè és que sí. Ja ens fa il·lusió si després recullen els plats.

stats