24/08/2022

Telecinco s’enrecorda d’Olvido Hormigos

2 min
El cas Hormigos simbolitza el masclisme més ferotge, tant social com televisiu

Dimarts a la tarda, a Sálvame recuperaven la història d’un personatge televisiu desaparegut: Olvido Hormigos. L’any 2012, quan treballava com a mestra i ocupava un càrrec de regidora a l’Ajuntament de Los Yébenes, a Toledo, es va filtrar un vídeo sexual seu sense el seu consentiment. Ella el va enviar a una persona que creia de la seva confiança i les imatges es van escampar primer per tot el poble i a continuació pels mitjans de comunicació espanyols. Molts d’aquests mitjans van contribuir a difondre les imatges. Hormigos no només va ser criticada i jutjada. Va ser obligada a donar explicacions. Va perdre les feines que tenia i es va acabar convertint en un dels titelles de Telecinco. Li va semblar l’únic camí que li garantia diners i un sistema per reconduir la seva vida després de l’escàndol que es va organitzar al seu voltant. Va participar en tota mena de realities i va fer de col·laboradora de diversos programes. La seva etapa televisiva va acabar en fracàs absolut perquè era un món que desconeixia i no hi va saber sobreviure. Va ser tractada amb menyspreu per les grans figures de Telecinco i va desaparèixer del mapa. El judici pel seu cas el 2016 va modificar el Codi Penal amb una clàusula que porta el seu cognom. Des d’aleshores compartir imatges sexuals sense el consentiment de les persones implicades és delicte. Però el masclisme que va patir i la revictimització ja no tenien solució. Telecinco es va aprofitar de la repercussió del seu cas, la va utilitzar i això li va provocar un descrèdit que va banalitzar la seva història. Però que acabés participant en realities no resta gravetat a les circumstàncies de què va ser víctima.

Dimarts, a Sálvame, anunciaven que Olvido Hormigos havia encetat una nova etapa professional: “¡Atención porque hemos descubierto el nuevo oficio de Olvido Hormigos! ” Venien com una sorpresa que estigués treballant de cambrera i cuinera al xiringuito que havia llogat el seu fill aquest estiu. “¿Has podido hablar con ella entre comanda y comanda? ”, preguntava amb sarcasme Terelu Campos. “Ha cambiado los platós por los platos... ” Amb condescendència valoraven que s’arremangués a la cuina d’un bar. Hi havia un cert gaudi en la nova situació d’aquesta dona a qui van enviar un reporter a la porta de casa. Hormigos no els va atendre. Fa temps que va decidir deixar enrere la vida mediàtica. Però la vida mediàtica la continua perseguint.

El cas Hormigos simbolitza el masclisme més ferotge, tant social com televisiu. I no només el del passat sinó també el del present. Que encara ara la busquin per comentar les feines que troba, recordin el seu cas i li perdonin la vida per treballar fent de cambrera és un acte de cinisme cruel. Demostra que darrere d’aquestes mascaretes feministes plenes d’indulgència que gasten ara a Telecinco hi ha el mateix masclisme i mala llet que fa deu anys.

stats