17/06/2022

El tall de digestió no existeix

2 min

BarcelonaHi ha pocs mites tan persistents al nostre país com el del tall de digestió. Estic comparant dues pàgines informatives sobre com gaudir de la platja o la piscina sense riscos: la web de Creu Roja Espanyola i la de l'American Red Cross. Són organitzacions serioses (de fet, són dues branques d’una mateixa organització internacional) que compten amb assessors experts, però els consells que donen per prevenir accidents són prou diferents. Començant per la primera frase.

Per als americans, “l’ofegament és una de les primeres causes de mort dels nens, però junts això es pot canviar”. Segons la Creu Roja Espanyola, “els ofegaments", els “talls de digestió” i altres accidents similars "es poden evitar”. Les dues pàgines coincideixen en alguns consells importants, com nedar en zones vigilades o supervisar constantment els nens (sense mirar el mòbil!, especifiquen els americans). Altres consells no es repeteixen, i és una llàstima. La pàgina espanyola podria copiar de l’americana consells sobre com aprendre a nedar, envoltar les piscines amb una tanca, posar una armilla salvavides homologada als nens, no nedar mai sol i no beure alcohol (prop de la meitat de les persones que s’ofeguen havien begut alcohol). I aquí també tenim bons consells que els americans podrien fer servir: no capbussar-se si no saps quina és la fondària, no fer servir matalassos i joguines inflables si no saps nedar o anar amb compte per no relliscar al terra mullat.

"Medicina folklòrica"

Però la web espanyola afegeix dos consells que només puc qualificar com a “medicina folklòrica”: “Evita entrar bruscament a l'aigua. Sobretot després d'haver pres el sol o haver menjat”. I “evita banyar-te mentre estiguis fent la digestió. És recomanable esperar un temps d'unes dues hores (especialment després de menjars copiosos) per prevenir el «tall de digestió»". No, ho sento, el “tall de digestió” no existeix. És un mite gairebé exclusivament llatí (però molt més arrelat a Espanya que a Itàlia o França). Tan arrelat que alguna mare m’ha preguntat si cal esperar dues hores entre donar el pit i banyar el bebè.

No cal esperar ni dues hores ni dos minuts. Això sí, no tregui l’ull de sobre als nens, aquest estiu. El perill és l’ofegament.

stats