TRIBUNA OBERTA
Opinió 22/01/2021

Reforma del PTI: més cotxes, més aparcaments, més contaminació...

No Tòxic Menorca
2 min

Vivim moments difícils i contradictoris. Hi ha molta gent al carrer en situació precària. A la zona de Llevant, 800 famílies estan adscrites al banc d'aliments. Gent a l'atur i sense necessitats bàsiques cobertes. Restriccions normatives per la pandèmia, la població desbordada per les normes i l'Administració posant dificultats per accedir a qualsevol tramitació o petició. Les escoles treballant amb 20 nins per aula; als supermercats, fileres respectuoses de distància per pagar a la caixa, però a les administracions i els bancs, amb un vidre davant i mascareta posada, has de demanar cita prèvia perquè no s’hi acumuli la gent. No atenen els telèfons i la burocràcia augmenta cada dia.

En aquesta època complicada, en què s’evidencia una gestió allunyada de la realitat, en què es veu la feblesa del model econòmic que tenim i la necessitat d’un canvi, el ple del Consell Insular de Menorca resol l'aprovació inicial el passat desembre del nou Pla Territorial Insular (PTI) amb algunes perles que suposen una involució en defensa i protecció del territori, com la possibilitat d'utilitzar el sòl rústic de les urbanitzacions per dur a terme actuacions que puguin ser d'interès turístic (que no d'interès general). Continuen amb pautes i models del segle passat, amb l'economia i el turisme a costa del consum de territori i dels drets de les generacions futures a rebre una illa digna. Es demostra amb la pandèmia que és bàsic protegir el territori i tenir menys dependència del monocultiu turístic.

A No Tòxic Menorca volem denunciar des d'aquestes pàgines la vergonya que ens fa que el Consell Insular de Menorca inverteixi els fons europeus (1,6 milions d’euros) en despeses innecessàries, com ara aparcaments en sòl rústic a prop de les urbanitzacions i fins i tot a una zona declarada ANEI, en lloc de fomentar el transport públic o altres sistemes de mobilitat sostenible, que bona falta fan a la nostra illa perquè passen els anys i no es fa res. No hi ha voluntat clara de decidir com s’ha de desenvolupar un sistema de transport públic i de carrils bici pensat per al segle XXI. La mobilitat tal com la coneixem ara és contaminació per a avui i per a demà.

Sembla també que les energies renovables passen únicament per consumir més territori i passar d’un monopoli a un altre, quan des de No Tòxic Menorca sempre hem defensat potenciar l’autoconsum perquè l’energia ha de ser un bé comú no sotmès als grans interessos corporatius.

Denunciem que el Consell Insular modifiqui, retalli i aprovi un PTI que dona cobertura a la mateixa política de ciment, contaminació i asfalt .

Des de No Tòxic Menorca, com altres col·lectius ecologistes de Menorca, presentarem al·legacions contra aquest PTI, que retalla protecció i que obre la porta a la destrucció del sol rústic, protegit fins ara.

Rectifiquin, presidenta i consellers del Consell Insular de Menorca, recondueixin la seva política i utilitzin les ajudes per a finalitats més sostenibles i necessàries.

stats