06/01/2023

Els rècords de temperatura ens imposen els camins a seguir

2 min

Fa molt de temps que a les Balears es parla d’una necessària transformació del model econòmic, sobretot per poder afrontar tant els problemes mediambientals com els socials. Ara, després de saber que les temperatures del 2022 registrades a les Illes realment han polvoritzat tots els rècords i que fins i tot s’ha superat d’1,6 graus la mitjana de tres dècades, les que van del 1981 al 2010, que són el període de referència per als metereòlegs, ara –hi insistim– aquest canvi de model econòmic i social se’ns imposa.

La informació que obre aquest setmanari, amb moltes de les dades metereològiques més rellevants de l’any tot just acabat i les desviacions respecte del que es considerava la normalitat, és d’aquestes notícies que no es poden deixar passar ni han de quedar diluïdes en les onades d’informació. Tots els experts consultats per l’ARABalears, així com els articles científics més rellevants, ja coincideixen a afirmar que el canvi climàtic no té tornada enrere. Fa temps que vàrem passar el punt de no retorn i informacions com la que aportam i totes les dades que es van registrant ho corroboren.

No es tracta d’adoptar actituds alarmistes. Les veus d’alarma fa dècades que sonen i lamentablement s’ha demostrat i es demostra cada dia que si ha augmentat la consciència mediambiental que du a actuar individualment i col·lectivament per, almanco, no accelerar encara més el canvi climàtic, és perquè els seus efectes ja són ben presents i afecten de manera quotidiana les nostres vides i l’entorn propi. Ara necessitam un pacte social amb l’objectiu, com aconsellen els experts, de guanyar temps, si més no, per poder adaptar-nos amb les millors condicions possibles a les transformacions que, en tots els sentits, ens imposarà l’evolució climàtica. El canvi, en un futur proper, encara més que no ara, serà el que ens marcarà els camins a seguir.

Tots hem d’assumir les nostres responsabilitats en aquesta transformació del model de vida. Ara bé, allò que és important és que ho facem proporcionalment, és a dir, que els responsables d’aquelles activitats que més emisions generen canviïn la seva manera d’actuar en la mateixa mesura que qualsevol persona l’haurà de canviar en la seva petita escala. I, entre tot, hi ha els governs que tenen les eines per marcar els camins. En el cas de l’Executiu balear, davant la realitat que ens posen davant els ulls les dades de temperatura més recents i les de l’evolució que hem seguit, no pot dur més el doble joc de promoure el turisme a les totes, el turisme que s’associa amb el consum de recursos i va lligat a activitats contaminants, i alhora voler dissenyar un futur sostenible.  

stats