La butxaca
Opinió 02/06/2023

Queixar-se (sense raó) pel preu de la maleta

Les companyies 'low cost' cobren a part un suplement per l'equipatge, cosa que encareix molt el preu final

2 min
Un grapat  de bacteris resistents  dins la maleta

BarcelonaAir New Zealand ha anunciat que començarà a pesar els passatgers de forma anònima i confidencial per millorar “l’eficiència i seguretat” dels seus vols, és a dir, en part, per tal de reduir els costos dels seus viatges. Aquest tipus de polítiques d’estalvi de costos no són noves, el baix cost porta més de vint anys instaurat en els viatges aeris. 

Companyies com Vueling, Ryanair o Wizz Air, líders a Catalunya, s’han instal·lat eliminant tots aquells serveis que no es consideren essencials per al transport com la maleta, la facturació a l’aeroport o el menjar a bord. D’aquesta manera, podíem trobar vols fa uns anys a 5 o 10 euros. Avui dia ja és impossible, la inflació també ha augmentat els preus dels vols. Però igualment, un vol a 25 euros ens fa la sensació que és econòmic. 

Ara bé, si portem una maleta més gran o no contractada a la porta d’embarcament, es pot arribar a pagar uns 70 € de penalització. I llavors ens enfadem (i jo el primer). Haurem pagat 25 € pel vol i ens costa 70 € la maleta. Ara bé, ens enfadem sense raó. Quan hem comprat el vol per 25 €, només haurem contractat el servei de transport. Qualsevol afegit s'haurà de contractar a banda. I moltes vegades no ho volem pagar, perquè llavors és car

Si volem evitar tots aquests problemes, tenim alternativa. Qualsevol aerolínia regular com Iberia, British Airways o Lufthansa inclou una maleta a bord i ens regalaran una beguda i un consomé. Però llavors, el preu de sortida ja no seran 25 €, sinó que segurament seran 125 €. No ens queixarem del preu de la maleta, sinó que ho compararem amb la competència i ho trobarem molt car. 

A la pràctica, si afegíssim a un vol de baix cost tots els serveis que inclou en el preu una aerolínia regular, el preu del vol arribaria a ser similar. Per tant, què preferim: pagar-ho d’entrada o pagar-ho després?

stats