17/10/2021

Què en quedarà del teletreball?

2 min

Durant el 2019 i bona part del 2020, les estadístiques sobre teletreball eren impressionants. No hi havia més remei. Per reial decret havíem de romandre tancats a casa en tots els sectors d’activitat, excepte els anomenats essencials. De cop i volta, la digitalització de mitjans de treball es va expandir a una velocitat de vertigen. Arriben els ERTO i les persones que no són objecte d’expedient s’adonen que s’estan jugant la feina. La implicació i motivació de la massa laboral es va disparar. Els treballadors, en general, s’hi van deixar la pell per salvar les seves empreses perquè, si l’empresa superava el covid, també ho faria la seva ocupació.

La productivitat es va disparar. Era al·lucinant. El teletreball, injuriat, posat en dubte per molts, es demostrava no només factible, sinó amb capacitat de superar el rendiment de la presencialitat. Va caure un mite. Treballar des de casa era una opció. El govern espanyol es va afanyar a promulgar una llei del teletreball.

Ara que no hi ha cap restricció ciutadana serà el moment de saber fins a quin punt aquest experiment laboral haurà servit per impulsar el teletreball. Què en quedarà realment d’aquests mesos?

Les primeres dades encara no són suficients per establir un diagnòstic. En primer lloc, encara que ocupador i treballador volguessin, la majoria de persones no poden teletreballar al nostre país, intensiu en serveis, comerç, turisme i restauració. Transportistes, professionals de la salut, dependents de botiga, cambrers, etc. Són tantes i tantes les feines en què el teletreball és impossible! El màxim que podríem assolir seria el 22% de la massa laboral espanyola, segons Randstad, i un 30% segons el Banc d’Espanya. Abans de la pandèmia, només un 3,2% dels assalariats teletreballaven. Durant el covid, segons dades de l’EPA, només van teletreballar habitualment (més de la meitat dels dies) un 10,8% dels treballadors. Si això va ser durant la pandèmia, ja serà molt si acabem passant del 3,2% al 6% quan tot això s’acabi. Tot apunta que, senzillament, quedarà un teletreball no habitual, d’un dia a la setmana, que, a més, permet a les empreses escapar-se de la llei del teletreball.

stats