03/06/2022

Provem la setmana laboral de quatre dies?

2 min

En el debat sobre la setmana laboral de quatre dies, un dels elements més importants és l’impacte que aquesta nova forma d’organització laboral tindrà sobre la productivitat. Si aconseguim que es mantingui (o fins i tot augmenti) la producció al mateix temps que reduïm un 20% el temps dedicat a la feina, els treballadors (i sindicats) disposaran dels arguments necessaris per exigir el manteniment (o fins i tot l’increment) del nivell salarial.

Aconseguir aquesta fita implica, a la pràctica, produir el mateix amb menys temps. Aquest és, precisament, el lema d’una prova pilot engegada pel grup 4 Day Week Global en col·laboració amb les universitats de Cambridge, Oxford i Boston College. El seu objectiu és donar suport a les empreses en el procés d’implementació i avaluació del que han anomenat el “100-80-100”: 100% de salari, treballant el 80% del temps, i mantenint el 100% de la productivitat de l'empresa. ¿I com es plantegen aconseguir aquest objectiu tan ambiciós? Bàsicament millorant l'eficiència dins les empreses. Per exemple, reduint la freqüència i la durada de les reunions de treball i traslladant els objectius empresarials de manera més clara als treballadors per limitar la pèrdua de temps. Els impulsors del projecte també preveuen que una part de l’efecte positiu sobre la productivitat serà conseqüència directa de la millora en el benestar dels treballadors.

Les empreses que participen en la prova pilot (de manera voluntària) reben formació i, durant els sis mesos que dura el programa, estan assessorades per experts internacionals en el tema. A més, se’ls ofereix una avaluació completa dels efectes de la setmana laboral de quatre dies sobre la productivitat i sobre el benestar dels seus treballadors.

Fins ara, empreses del Regne Unit, els Estats Units, el Canadà, Austràlia i Nova Zelanda s’han incorporat a la iniciativa. Les més de 3.000 empreses que hi participen al Regne Unit seran les primeres d’implementar la prova pilot a partir del mes de juny. Però, ¿realment necessitem una prova pilot d’aquestes dimensions per entendre els efectes de la setmana laboral de quatre dies? La resposta és clarament afirmativa. Tot i que existeixen experiències prèvies d’empreses que han adoptat aquesta nova forma d’organització laboral, com és el cas de Microsoft al Japó o d’una prova pilot amb diverses empreses a Islàndia, i totes les avaluacions mostren resultats molt positius (augments de fins al 39% de la productivitat), la veritat és que aquests resultats no són generalitzables. És a dir, es tracta de sectors relativament concrets en països i moments específics i, per tant, no tenim la certesa que els efectes positius es puguin mantenir si implementem aquesta política a escala nacional. La inclusió de milers d’empreses de cinc països diferents que adoptaran la setmana laboral de quatre dies al mateix temps i en condicions similars, ens donarà dades molt fiables per poder calcular els efectes de la generalització d’aquesta pràctica laboral en tota l’economia. Acabo agraint la valentia dels dirigents al País Valencià; els resultats que se’n derivin seran molt útils per al cas català

stats