05/02/2021

El PP ens fa passar vergonya davant d’Europa

3 min

És cert que les vacunes i els fons europeus de recuperació arriben amb retard, i a les Balears, amb més retard que enlloc. És cert que les Balears són a la coa de la coa de les prioritats de l'actual govern d'Espanya, perquè a Madrid no hi tenen cap tipus de pes polític. És cert que el Govern balear s'ha mostrat, en certs moments de la crisi, desorientat sobre les mesures que havia de prendre, i que una vegada preses no sempre les ha sabut explicar. És cert que Balears és la comunitat autònoma més perjudicada i empobrida per la crisi del coronavirus, i que l'extrema dependència del nostre PIB respecte del turisme ens arrossega ara a una crisi extremadament greu, no tan sols econòmica sinó també social: una comunitat de persones a qui es va fer creure que no era necessari estudiar res per defensar-se en aquesta vida, que n'hi havia a bastament de fer feina mig any sí i mig any no, explotats de mala manera mentre els seus caps s'omplien ferotgement les butxaques i defraudaven la Hisenda pública.

Tot això és cert, però no justifica l'actitud d'un partit com el PP en tot el que duim de pandèmia, una actitud que només fa la situació encara més difícil i fangosa. Ser el primer partit de l'oposició comporta marcar l'acció del govern, naturalment, i exigir-li eficàcia i rendició de comptes, però també exigeix responsabilitat, i això brilla per la seva absència en el comportament del PP, tant en el conjunt d'Espanya com a les Balears. El PP, amb el seu diguem-ne líder Biel Company al capdavant, no fa més que repetir que hem de vacunar-nos perquè això farà possible la salvació de la temporada turística. Aquest automatisme que vol situar la vacunació com a causa immediata de l'arribada de turistes a aquestes illes és mentida, i si una cosa fa mal feta el Govern (tant la seva part de PSOE com la MÉS i la d'Unides Podem) és no desmentir-ho amb rotunditat. Aquesta setmana, la companyia aèria britànica Ryanair ha tingut l'ocurrència de fer una campanya publicitària amb el lema 'Jab & go' ('vacuna't i viatja'). Han estat sancionats i obligats a retirar-la per difondre un missatge imprudent i irresponsable: les autoritats sanitàries britàniques insisteixen que no estan les coses per pensar a fer turisme a curt ni a mitjà termini, i a Alemanya tots els missatges van en el mateix sentit. Per tenir turisme no n'hi ha prou d'obrir els hotels, també és necessari que vinguin turistes. I, fins i tot quan el virus hagi estat vençut, hi ha motius per preveure que no tornarem a viatjar com abans de la pandèmia. Canviaran necessàriament els hàbits, i qui sap si les destinacions.

Tanmateix, el PP insisteix que l'únic problema serien els governs de l'esquerra, que pel que es veu no saben, o directament no volen, fer res per ajudar la ciutadania, per incapacitat o directament per dolentia. 'Rojos, hambre y piojos' era un lema falangista que ells tornen a posar d'actualitat juntament amb els seus fills ideològics, l'extrema dreta de Vox. Tant el PP com Vox fan costat, baix baix o cara ben alta, a qualsevol grup o moviment que pugui perjudicar el govern, per insensat que sigui: negacionistes, trumpistes i manifestacions basades en rumors irracionals que desafien les normes sanitàries de la mascareta i la distància social. Per desgastar el govern, per tant, no tenen inconvenient a promoure atemptats a la salut pública. Mentrestant, qui va ser el tresorer del PP durant molts d'anys, Luis Bárcenas, es disposa a explicar per entregues la major història de corrupció que hagi protagonitzat un partit de govern en tota la història de la Unió Europea, i així ho consigna la premsa de diversos països. Aquest partit és el PP, a les portes del judici per la seva caixa B. En aquest context, les xuleries amb ous del portaveu Sebastià Sagreras potser és millor guardar-les per als tassers de segons quins bars de Campos, quan tornin a obrir. De terrossades, al Parlament, ja n'hem tingudes de sobres.

stats