08/04/2022

El PP i la degradació democràtica

2 min

El PP va ser el primer partit condemnat per corrupció com a organització política, i ara s’ha confirmat la tercera condemna. Totes pel cas Gürtel. Ara es jutjava la trama que funcionà al municipi de Boadilla del Monte, on entre el 2001 i el 2009 es van fer adjudicacions públiques a la trama de Francisco Correa a canvi de comissions que es repartien els càrrecs del PP i també el partit. La sentència certifica que amb aquests diners es pagà part de les campanyes de les eleccions municipals del 2003 i el 2007, i per això condemna el PP com a responsable a títol lucratiu i el multa amb 204.000 euros. Entre les condemnes destaca la de l’exalcalde de la localitat Arturo González Panero: 36 anys i 11 mesos.

La sentència ha arribat pocs dies després del relleu al capdavant del PP, així que cadascuna de les tres sentències ha agafat els populars amb un líder diferent. La primera va provocar la moció de censura que posà fi a Mariano Rajoy. La segona, la de la caixa B, va esclatar quan Pablo Casado intentava afermar el seu lideratge i, de fet, el va portar a prometre que el partit abandonaria el carrer Génova, ja que les obres de remodelació de la seu s’havien pagat amb diner negre. I ara el cas de Boadilla del Monte, una població de l’extraradi de Madrid que és el lloc on va començar tot. En total, i sense comptar les pendents al País Valencià, a l’Audiència Nacional encara queden quatre peces més per jutjar, així que el fantasma de la corrupció continuarà perseguint Núñez Feijóo.

Tot i que sembla que l’electorat del PP ha perdonat aquests escàndols després que durant un temps molts dels seus electors es refugiessin a Ciutadans, la democràcia espanyola encara no ha fet una reflexió seriosa sobre dos aspectes. Primer, com s’afronta la realitat d’un partit polític que era una organització corrupta, com és el PP. I segon, com s’assumeix que la majoria de les eleccions en democràcia estaven dopades pels diners opacs de què disposava el PP. Sense una resposta clara als dos interrogants, la democràcia espanyola continuarà defectuosa.

Pel que fa a Feijóo, seria bo sentir una condemna clara de la corrupció i una neteja a fons del partit. Però difícilment ho farà perquè els que l’han ajudat a ser el nou líder van ser càrrecs amb Rajoy i, per tant, corresponsables de l’època més fosca del partit. Quan el PP es pregunta per què una part de l’electorat l’ha abandonat i s’ha refugiat en l’extrema dreta, hauria de respondre que la corrupció del partit n’és un dels grans motius. Si l’extrema dreta pot fer avui un discurs antiestablishment i antipolític és perquè abans hi ha hagut polítics que han saquejat els comptes públics. El PP també és, en aquesta qüestió, responsable de la degradació democràtica.

stats