23/04/2023

Plaques fotovoltaiques i model energètic

2 min

S’acaba de publicar un informe que posa de manifest que som el primer país d’Europa i el cinquè del món en potència fotovoltaica instal·lada. Però hi ha una dada de l’informe que encara és més rellevant. Som el primer país del món en percentatge de llars amb plaques solars. Gairebé arribem al 20% de les llars. Una de cada cinc fem servir, totalment o parcialment, energia solar com a font d’energia.

Encara ens queda molt camí per recórrer. No pot ser que els productors particulars rebin per cada kW una tercera part del que paguen. Hi ha països on el preu està igualat o pràcticament igualat. El futur és que les comercialitzadores cobrin una taxa fixa de gestió per ocupar-se de vendre l’energia de les llars productores i que, a canvi, igualin el preu de compra i venda. És a dir, que els kW produïts per les plaques i no gastats durant el dia es paguin a la guardiola virtual al mateix preu que la mateixa llar els paga quan, a la nit o en altres moments de l’any de menys hores de sol, les paga.

Per una altra banda, la legalització de plaques hauria de ser molt més ràpida. Acabada una instal·lació, la llar pot trigar entre un mes i dos mesos –en funció de la comunitat autònoma– a poder cobrar pel que genera. Mentrestant, tota l’energia produïda, que no és poca, se la queda la companyia elèctrica. És just? En absolut. S’hauria d’anotar i ser compensat després. Per què la dilació administrativa desemboca en un benefici per a la companyia elèctrica?

Tanmateix, el tema de les subvencions és de jutjat de guàrdia. Pots trigar un o dos anys a rebre la subvenció i comencen a haver-hi probabilitats que les de les instal·lacions fotovoltaiques de l’any 2023 no es rebin mai perquè hi ha hagut una demanda de plaques no prevista. Doncs no és just. Les subvencions en qüestió de sostenibilitat són prioritàries i molts particulars han calculat i fet números comptant amb aquests ajuts.

Més enllà d’aquestes millores, crec que cal començar a dissenyar una estructura energètica del país posant ja a l’equació la producció d’energia per part dels particulars com uns productors més. Les llars hem deixat de ser consumidors per passar a ser prosumidors (productors i consumidors). I això obliga a replantejar-nos totalment el model energètic.

stats