14/10/2023

El perfil dels agressors

2 min

És igual, per bé que hi destinin recursos, l’únic denominador comú que trobaran entre els homes agressors és un:el masclisme. Però aquesta, potser, no és la conclusió a la qual vol arribar Vox amb la seva prioritat número u per a l’Institut Balear de la Dona, que no és una altra cosa que elaborar un estudi per determinar el perfil dels agressors. De fet, aquesta mesura és tan important per a ells que la van blindar al pacte de governabilitat amb el Partit Popular a les Illes, al punt número 86. Amb la intenció de posar en marxa la investigació i desvelar el gran misteri, el diputat del partit d’extrema dreta Agustí Buades ja s’ha reunit amb la nova directora de l’IBDona, Catalina Salom.

Recordem un moment qui és Agustí Buades, que Vox ha designat portaveu de la Comissió d’Afers Socials, Igualtat i Drets Humans del Parlament. Buades va presidir l’Institut de Política Familiar, càrrec sota el qual va sol·licitar el 2015 que es retiràs la bandera LGTBI del balcó de Cort perquè la considerava il·legal. Com a opinador a mitjans, algunes de les seves darreres columnes han estat El aborto podrá ser legal pero nunca lícito o Es la hora de la familia.

Amb aquest currículum, Buades perjura que vol descobrir quin és el perfil de l’agressor amb l’objectiu de fer “disminuir aquesta xacra”. ‘Xacra’, aquesta paraula que tant agrada usar a la dreta i l’extrema dreta per referir-se a una cosa que ja té nom(violència masclista) i que realment té una definició tan desencertada:“Mal físic que pateix algú com a deixalla d’una malaltia”. Ara bé, precisament aquest currículum fa pensar que al capdavall hi ha altres intencions.

Preguntem-nos, si no, quin missatge transmet la idea de perfil d’agressor? Estan donant a entendre que hi ha certs homes –només alguns, no tots– que poden ser-ho. Exactament, #NotAllMen, encara que d’assassins masclistes n’hi hagi de totes les professions, edats, nacionalitats i classes socials. Ara bé, amb aquest despropòsit no només cerquen donar consol a tots aquells homes que se senten profundament atacats pel feminisme. També pretenen trobar un enemic concret –limitant a allò particular el que és estructural–, cosa que també agrada molt a l’extrema dreta i que suposa un altre greuge per a les dones. Al cap i a la fi, una vegada tinguin aquest suposat perfil, què faran amb els homes que hi encaixin? Tancar-los preventivament o, simplement, advertir les dones que no s’hi acostin?

stats