24/11/2023

Quan es perd el respecte a les víctimes

2 min

Aquest 25-N, m’hauria agradat dedicar les línies que escric a xerrar de les víctimes, les lluitadores, les supervivents. Però, precisament per elles, avui cal estar a l’altura de les circumstàncies. Avui és més gran la responsabilitat de denunciar que els nostres governants no estan disposats a combatre el problema que tenim davant. Un problema que mata, viola i empobreix les dones cada dia. Contra això, el que tenim és un Govern que confon la violència de gènere amb una pèrdua “de respecte” a l’espot del 25-N, un Consell de Mallorca que retalla 70.000 euros en Igualtat i un Ajuntament de Palma que el màxim que ha fet amb motiu d’aquesta data ha estat retolar de lila un bus de l’EMT. Com han de respondre aquestes administracions a una massa de dones cada vegada més fartes i més fortes per denunciar?

No sé si va ser abans o després de pactar amb l’extrema dreta que el Partit Popular va decidir carregar-se la dimensió del problema, pervertint completament el concepte de violència de gènere. De manera progressiva, els populars han eliminat aquesta denominació –de gènere– del seu vocabulari per referir-se només a la “violència cap a les dones”, eliminant qualsevol referència a la seva arrel. Però és que si no xerram de “gènere” o de “masclisme”, ignoram que aquesta violència que pateixen les dones és pel simple fet de ser-ho, i negam que sigui una qüestió estructural i sistèmica.

Tots aquests conceptes, precisament, són els que no apareixen a la campanya del Govern del 25-N d’enguany, i que encapsulen perfectament quin serà el tarannà en aquesta matèria durant quatre anys. El vídeo, de 42 segons, demostra com Vox ha injectat el seu discurs –fins i tot– a l’IBDona. “Totes les persones” i “qualsevol relació”, diu una veu en off, com si no existissin eixos d’opressió per cada una de les nostres condicions, i que recorda massa a la idea de violència intrafamiliar que tant defensa el partit.

Ara, el súmmum del deliri arriba amb la darrera advertència: “Quan es perd el respecte, es perd tot”, diu una veu d’home mentre ens mostren una mà alçada. I després de fer entendre que apallissar una dona és una qüestió de respecte, l’espot tanca amb el lema “la violència contra les dones es condemna”. Queda clar, doncs, que prevenir-la ja no és una opció.

stats