21/05/2022

L’oxigen calculat perquè El Pi no perdi l’alè

2 min

La brega interna pel control d’El Pi va acabar amb la formació regionalista a l’UCI. Semblava que res la podria reviscolar, però ho ha fet. L’oxigen li ha arribat directament del Govern i a consciència per part del PSIB, que passa una penada que els piners no aconseguesquin vots a bastament per tenir representació al Parlament el maig del 2023. 

La foto amb els partits del Pacte i els hotelers té molta més transcendència dels titulars que va generar la setmana passada. És un comodí que es guardaran els socialistes l’any que ve si els de Melià són claus per decantar la balança cap a un govern progressista o del PP amb Vox. 

L’al·lèrgia d’El Pi cap a Vox és clara, però necessitava un antídot per superar estar al costat de Podem i els hotelers feren aquesta funció. 

Els regionalistes han tengut una posició molt clara sobre la llei turística: aposta pel lloguer vacacional i canvi d’usos dels establiments obsolets. No han aconseguit tot el que pretenien, però han transmès capacitat de diàleg i negociació. Però si això ha passat és perquè interessa clarament al PSIB, perquè no havia de menester els tres vots d’El Pi per aprovar la llei. Donant-li joc, quedava palès que cap a la dreta hi ha gent disposada a arribar a acords, i no és el PP. 

El camí a recórrer cap a les eleccions és llarg. No acaba de quedar clar quantes llistes de centredreta regionalista o similar hi haurà. El nou Per Balears dels ex-El Pi tancaran candidatura? Monjo muntarà coalició amb formacions municipalistes o pactarà amb el partit presidit per Tolo Gili? S’haurà de mirar amb lupa qui hi ha a l’acte de renaixement que fan aquest dissabte amb el PNB i CC.

No hi ha dubte que el centredreta regionalista té espai a les Illes, però el re és si a bastament per passar la porta del Parlament. Han donat oxigen a El Pi, però ha d’anar alerta de no acabar l’alè. 

stats