17/06/2022

Nou aeroport a la zona Nord

2 min

Els pronòstics sobre la temporada que acaba de començar ens condueixen inexorablement a alguns caos parcials. El més important de tots, molt possiblement, sigui el que podria afectar el trànsit aeri, perquè, a l’acumulació de vols que amenaça el col·lapse, s’hi afegeixen ara unes perspectives de vaga que no auguren res de bo –a curt termini, s’entén. Encara no som a l’estiu i la puntualitat aèria ja ha estat malmenada des d’aeroports d’origen –fill meu, el negoci turístic sempre és cosa de molts. Veurem com es desenvolupa l’anyada turística, però el ram sempre està exposat a sotracs de mal passar.

Tot plegat, fins ara, és més o menys com cada any. De fet, cada any sol ser una mica més difícil i accidentat, de manera que segurament enguany no conculcarem aquesta llei universal. A la qual, per cert, se n’hi comença a afegir una altra: ja haureu vist que aquests dies s’ha començat a parlar de la necessitat de facilitar el trànsit dels jets privats, cada dia més nombrosos en les cues per aterrar o per enlairar-se a l’aeroport de Palma. Potser també us hauran arribat rumors sobre la solució taxativa que hom pensa donar al problema. No us escandalitzeu, ja que no és la primera vegada que es parla de construir un altre aeroport a l’illa, concebut especialment per donar servei al turisme de la zona nord de Mallorca i, gràcies a bones combinacions marítimes, a Menorca pel port de Ciutadella. Se’n va parlar molt, i tal com havia aparegut la qüestió es va dissoldre en l’oblit. Els ciutadans d’alguns petits pobles del Pla de l’illa encara no han aconseguit tornar a dormir tranquils. Tot hi ajuda. Per exemple, sabem quants de turistes invisibles estiuegen o resideixen en aquesta zona nord? Un poble tan petit i ensofronyat com Ariany, per exemple, presenta un paisatge humà en el qual els aborígens veim amenaçada la nostra preeminència.

De manera que ara, quan el rumor d’un nou aeroport en aquesta zona reapareix amb un argument afegit tan important com el dels jets privats, la versemblança del projecte comença a acostar-se perillosament a la veritat. Així que podem començar a organitzar-nos per reduir rumors i amenaces al que ara per ara són: una broma de mal gust que servidor s'ha permès fer avui al lector. Però, senyor-a lector-a, veritat que tot plegat no sonava tan extraterrestre?

Guillem Frontera és escriptor

stats