TRIBUNA OBERTA
Opinió 13/09/2019

No passi pena, Sra. Ros, la memòria històrica no trontolla

Associació Memòria De Mallorca
2 min

(En resposta a l’article publicat per Cristina Ros el passat 6 de setembre amb el títol ‘Alerta que la memòria històrica no trontolli’

No passi pena, Sra. Cristina Ros, la memòria històrica no trontolla. No ho va fer quan, no fa tant de temps, Memòria de Mallorca lluitava en solitari contra el silenci i l’oblit institucional donant suport a les víctimes i exhumant amb els seus propis i precaris mitjans. Llavors, molt manco trontollarà ara que tenim, a la fi, el suport institucional necessari que durant tants d’anys hem anat reclamant.

No passi pena, Sra. Ros, que les víctimes de la repressió franquista estan ben representades per les associacions memorialistes. A Memòria de Mallorca la meitat dels membres de la Junta són familiars directes de víctimes de desaparició forçada. Gent que porta dècades treballant desinteressadament amb la ferma voluntat de trencar el silenci, recuperar els cossos dels seus familiars i recuperar la dignitat que es mereixen. Llegir al seu article que aquestes persones “es vulguin apropiar la representativitat de les víctimes” representa una ofensa intolerable i retrata la ignorància de qui ho expressa.

No passi pena, Sra. Ros, el nostre balanç de l’anterior legislatura és enormement positiu. De fet, consideram que ha estat una etapa amb un avanç històric sense precedents, tal com afirmam al nostre comunicat de balanç de la legislatura titulat Moltes llums i algunes ombres . Determinades persones, com és el seu cas, Sra. Ros, només han volgut destacar les ombres que assenyalàvem: les nostres justificades i raonades crítiques a la gestió de la darrera consellera de Cultura i Memòria Històrica (per cert, titllar aquesta gestió d’excel·lència, com fa vostè al seu article, sona a sarcasme després del que hem viscut directament i en persona els dos darrers anys). Però al nostre comunicat eren molt més nombroses les llums, les felicitacions i els agraïments (a l’anterior consellera Ruth Mateu, a Aranzadi, a Margalida Capellà, al Govern balear en el seu conjunt i a la seva presidenta, Francina Armengol, i un llarg etc.

Sra. Ros, Memòria de Mallorca porta molts d’anys treballant des de la independència i l’honestedat sense cap interès personal o econòmic. Per altra banda, tenim el principi de pressuposar que els interessos de les persones, institucions i entitats que treballen en temes de Memòria Històrica i Drets Humans són honests, al marge de amb qui comparteixin el seu ADN. Pot ser que siguem ingenus en el món en què vivim, però pensem continuar així, perseguint els nostres objectius de sempre: Veritat, Justícia i Reparació per a les víctimes del franquisme.

No passi pena, Sra. Ros, la memòria històrica no trontolla ni trontollarà mentre les associacions memorialistes la defensin.

Salut i memòria!

stats