Consultori laboral
Opinió 08/05/2023

¿Petita o gran empresa? Com saber on encaixaràs millor

Alexandra Masó dona consells per saber si encaixaràs més en una gran empresa o en una pime

2 min
Una executiva treballant a una multinacional, en una imatge d'arxiu

Porto tota la vida treballant en pimes i em pregunto si canviar a una multinacional pot ser una bona opció. Les tinc idealitzades?

Natàlia, Barcelona

No hi ha cap empresa que pugui cobrir totes les teves aspiracions, ni arribar als teus ideals. A part, també dependrà d’altres factors com el sector d’activitat o el lloc concret de treball. Ara bé, remetent-nos només a si és multinacional o no, aquesta s’acostarà al teu ideal si els teus objectius són similars als que t’ofereix una multinacional. És a dir, si busques un ascens imparable, les grans empreses i multinacionals són el teu lloc; si el que vols és tranquil·litat, val més buscar altres opcions.

Treballar en una multinacional té diversos avantatges, com per exemple més varietat de llocs de treball i promocions internes. També, i degut a la seva dimensió, han de ser molt eficients en la seva feina, o sigui que és un bon lloc per aprendre processos i nous formats de treball. Tenen una estructura jeràrquica ben acotada; per tant, si ets una amant dels llocs de treball definits i els càrrecs amb un títol específic, les multinacionals compleixen fantàsticament aquest requisit. Un altre avantatge és la varietat de gent amb què et relaciones, ja que habitualment has de treballar transversalment amb diferents equips.

Ara bé, per treballar en una multinacional hauràs de seguir les seves regles del joc. Primera: en una multinacional no fas amics, treballes amb companys i amb el temps crearàs aliats i enemics. Segona: ets un número, els objectius a assolir són numèrics i seràs avaluada pels resultats d’aquestes xifres. Tercera: deixa a casa les idees pròpies i el raonament divergent. Una multinacional funciona com un eixam d’abelles i a tu et paguen per executar una feina; aportar noves idees o qüestionar les existents redueix l’eficiència i desestabilitza la unitat.

Si et sents còmode amb aquestes regles i no les qüestiones, portes multinacional escrit al front; si no ets així, les multinacionals no són per a tu, independentment dels teus ideals o aspiracions.

stats