05/11/2021

Nandu Jubany i el secret de la seva recepta

2 min

El 12 de març del 2020, el president Torra va anunciar el tancament d’escoles i universitats; el 14 de març, el president Sánchez va anunciar el decret de l’estat d’alarma, i el 18 de març, enmig del xoc emocional del confinament, una veu va començar a sonar a milers de cuines. No era la de cap general, ni cap policia, ni cap autoritat sanitària, sinó la veu d’un cuiner explicant com coure al forn el costellam d'anyell de llet rostit. I l’endemà, els fideus a la cassola. I l’endemà, ensaladilla, i l’endemà, macarrons. I així, durant vora dos mesos, aquell cuiner es va convertir en la companyia del confinament. És segur que d’aquí molts anys, quan un nen pregunti als seus avis “I què vau fer durant el confiament?”, la resposta sigui “Cuinar les receptes que explicava cada dia un cuiner que es deia Nandu Jubany”.

La veu feinera, divertida, casolana i experta de Nandu Jubany estarà lligada per sempre a aquella dura experiència del tancament, que encara no hem acabat de pair.

Abans-d’ahir, el xef de Calldetenes va presentar a Barcelona el llibre (de fet és un tom enciclopèdic) que recull totes les receptes d’aquelles setmanes, que ell va aconseguir que fossin menys tràgiques: Receptes per compartir en família. I no hi ha títol que expliqui millor el contingut del llibre i l’ambient que el Nandu va saber crear al seu voltant a la presentació. Perquè, a banda de l’Anna i els seus fills, especialment l’Eudald, autor dels dibuixos, i de l’altra família del Nandu, que és la que compon el seu equip culinari, els convidats van sentir-se com a casa, des del president Pere Aragonès fins a Eduardo Mendoza. És generós, el Nandu, i la generositat sempre et retorna: compartint la festa hi havia Joan Roca, Fina Puigdevall, Carles Gaig o Christian Escribà.

Gràcies, Nandu i Anna, per fer-nos llepar els dits, però sobretot gràcies per fer-nos sentir tan bé al vostre costat, de fet, en família. 

stats