25/06/2021

Muro: què esperam avui d’un museu etnològic?

2 min

La setmana passada s’anunciava l’inici del procés de rehabilitació del Museu Etnològic de Muro, un deute històric que tenia l’Estat –el titular– amb aquesta illa i amb un equipament cultural que pateix fins i tot risc d’esfondrament i una instal·lació elèctrica en mal estat. S’ho han treballat molt i bé des del Govern i des del Consell de Mallorca en els darrers temps, perquè sembla que el Ministeri de Cultura té la voluntat d’agilitar les obres i la posada a punt. 

Aquest centre, que pertany al Museu de Mallorca i n’és la secció etnològica, ha estat en les darreres dècades un dels màxims exponents de la deixadesa institucional vers les infraestructures culturals. S’ha de pensar que el Museu de Muro va ser declarat el millor museu europeu de l’any el 1981. Resulta molt significatiu que, en els anys següents, a Mallorca gairebé cada poble obrís un museu o centre d’art, alguns –molts?– d’ells sense importar-hi, mentre els pocs que hi havia eren sotmesos a la degradació. D’això, en altres conreus, se’n diu nou-riquisme duit a la paròdia. El cas és que avui el Museu Etnològic de Muro, just abans de la urgent i desitjada reforma, no només amenaça ruïna, sinó que no acompleix les normes d’accessibilitat, gairebé no té recursos per tenir obert –les parts que hi poden estar– i no disposa ni d’un perfil a la Viquipèdia, que és el mínim que se li pot demanar a qualque entitat perquè es pugui saber que existeix.

El cas és que, relativament aviat, es començarà l’ansiada reforma. Quin és el projecte museogràfic que es té per a l’Etnològic de Muro? N’hi ha? Aquest projecte és el que ens hauria de dir –a tothom, però sobretot als arquitectes i altres tècnics que afrontaran la reforma– què s’espera que sigui aquest museu quan hagin acabat les obres. Què esperam avui d’un museu etnològc? No deuen voler o no haurien de voler fer un etnològic a l’antiga, amb quatre greixoneres penjades i quatre eines de llaurar pel terra? Evitaran que passi com en acabar les obres de reforma del Museu de Mallorca, que la majoria de peces van ser tornades a penjar al mateix lloc?

Han pensat que avui un museu etnològic ha de ser o hauria de ser un revulsiu, un espai per a la investigació i la recuperació del coneixement dels oficis? Han pensat que sobretot ha de ser un centre de recerca sobre la cultura popular i les tradicions? Han pensat que ha d’anar lligat a la posada en valor, conservació i recuperació també del patrimoni immaterial? I han previst que, en aquest sentit, podria aglutinar la feina que ja es fa des d’altres entitats, com ara la Casa Museu del Pare Ginard i la Fundació Mallorca Literària? I han previst que el de Muro, com a secció del Museu de Mallorca, hauria de fer xarxa amb altres museus etnològics, sense anar més enfora amb el Museu Marítim?

Podria continuar. Abans del renéixer, el Museu Etnològic de Muro té molt a replantejar-se, per no ser un calc del que ha estat, però ambles teulades arreglades. El repte no és la reforma, sinó el que vindrà amb ella.

stats