23/06/2021

Mas-Colell: la repressió que malgrat tot no s’atura

2 min
La seu del Tribunal de Comptes, a Madrid, en una imatge d'arxiu.

La repressió de l'Estat contra tot el que tingui relació amb l'independentisme, o bé amb el referèndum de l'1 d'Octubre o la consulta del 9 de Novembre, és intolerable. El Tribunal de Comptes persegueix 39 exmembres del govern de Catalunya per les despeses dedicades del 2011 al 2017 a l'acció exterior de la Generalitat. Una acció exterior desenvolupada per afavorir l'atracció d'inversions, els intercanvis comercials per posicionar Catalunya i el seu ecosistema productiu i de coneixement al món. Una estratègia orientada a la creació d'oportunitats i llocs de treball que fins i tot ha estat reconeguda internacionalment com a millor estratègia de captació d'inversions del sud d'Europa (fDi, Financial Times).

La indefensió davant el Tribunal de Comptes no només s'experimenta en majúscules quan no hi ha possibilitat d'aturar embargaments establerts d'acord amb 18.000 folis sense capacitat de defensió, s'experimenta també perquè ve d'un "tribunal" polititzat i, sobretot, per l'absurditat dels motius. L'acció exterior de la Generalitat és essencial per a aquesta economia innovadora, integradora, sostenible i oberta al món que volem. És essencial perquè també volem obrir al món la nostra cultura, esport o formació.

Davant aquesta absurditat, la meva solidaritat amb tots els afectats és indiscutible. Aquests dies ha tingut més rellevància el cas d'Andreu Mas-Colell, company de partit. Parlar de l'Andreu Mas-Colell és parlar d'un savi, d'un pensador, d'un professor i d'una persona preocupada pel futur de la recerca, el coneixement i el futur de Catalunya.

La història d'Andreu Mas-Colell no és una història de passat, perquè és una persona amb qui aquest país ha de comptar a l'hora de projectar futur. És un referent en qüestions tan rellevants com la recerca científica, essencials per al posicionament de Catalunya. El seu pas per les universitats americanes amb més prestigi de l'època en la seva especialitat (Minnesota, Berkeley, Harvard), els seus llibres (no hi ha cap economista que no hagi llegit el seu Microeconomic Theory), o la seva tasca a la Generalitat en elements tan rellevants com el Pla Integral de Recerca Universitària i Innovació fan d'Andreu Mas-Colell un referent nacional i internacional.

A part d'això, cal destacar el seu compromís i implicació: va ser el primer conseller d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya (2000-2003), amb el president Pujol, i va bastir un projecte de coneixement encara vigent. Després va ser conseller d'Economia i Coneixement (2010-2016) i va gestionar una de les etapes més complicades de les últimes dècades amb un deute heretat inclassificable. Ha estat sempre preocupat per la recerca i per les dinàmiques que facin de Catalunya i la seva economia productiva un país pioner i punter. Per al PDeCAT ha estat un honor comptar amb el seu suport en les darreres eleccions nacionals. Vam comptar amb ell a la llista del PDeCAT a les eleccions al Parlament de Catalunya que jo mateixa vaig encapçalar, però sobretot vam poder debatre, proposar i escoltar-lo. Gràcies, Andreu.

Per tot això, i per molt més, malgrat que no hauríem d'esperar a trobar moments tan absurdament injustos com aquest per valorar la figura de grans catalans com Andreu Mas-Colell, volem ser al teu costat i donar-te les gràcies.

A tu, i a tots els que patiu aquesta injustícia, el nostre suport i el nostre agraïment.

Àngels Chacón és secretària general del PDeCAT

stats