22/04/2022

Una automulta per a Hisenda

2 min

Una altra legislatura sense reformar el sistema de finançament autonòmic. L’actual model només està caducat des del 2014. Llavors governava Mariano Rajoy i les comunitats socialistes en donaven tota la culpa al que era el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, que la tenia. Fa quatre anys va canviar el color del govern i una lletra va mudar el llinatge del responsable d’Hisenda, però María Jesús Montero ha fet el mateix que Montoro: marejar amb informes, donar voltes i poc més. 

Segur que en el cas de les Balears el Govern justificarà que durant la pandèmia ha arribat més liquiditat que mai a les Illes, però tornam a estar com sempre. Els presidents autonòmics haurien d’haver sortit en bandada a criticar Sánchez i Feijóo per haver decidit aparcar i en silenci la reforma del model de finançament. Per què calla tothom? La resposta és trista i senzilla: perquè saben que ho han decidit els seus líders suprems. Si hagués estat cosa d’un tot sol, del president de torn, els del partit contrari s’haurien posat les botes, però ara tots fan el mut. 

També s’ha de dir que per ventura, a les Balears, convé callar i no dir res, perquè és de sobres conegut que la ministra Montero, exconsellera andalusa d’Hisenda, no combrega amb els criteris que beneficien les Illes, i Feijóo tampoc (fins ara era el líder del denominat G-8, el grup de comunitats que defensen que s’ha de premiar les autonomies que pateixen despoblament). El panorama és complicat. Ara, què passaria si els illencs no féssim la declaració de la renda davant Hisenda fins que el Ministeri faci els deures pendents des del 2014? Supòs que aviat tendríem la multa que no s’autoimposen. 

stats