L’EDITORIAL
Opinió 24/03/2019

Per una major mobilització contra el feixisme i el racisme

2 min

Les 300 persones que es varen concentrar ahir a Palma, com les 3.500 que es manifestaren a Barcelona contra el feixisme i el racisme, representen una mobilització massa escassa i feble, si es té en compte la magnitud de l’amenaça a la democràcia, als drets humans i a una societat justa igualitària que exerceix una extrema dreta que guanya posicions de poder arreu del món, també en el nostre entorn més proper.

Si bé s’ha de tenir en compte que la participació en aquestes manifestacions no té equivalència amb el rebuig que a bona part de la societat li provoquen els postulats racistes, masclistes, violents i antidemocràtics, també és cert que només amb una resposta contundent i clarament majoritària, sobretot a les urnes, es podrà aturar l’envalentonament que ha agafat el feixisme. També ho haurien de tenir en compte les formacions d’extrema dreta i les que en són còmplices, que, després de veure que no hi ha una mobilització d’oposició massiva, poden tendir a prendre més embranzida. Però principalment no ho podem oblidar la resta de la societat, si no volem veure’ns abocats a patir-ne les conseqüències. No podem afluixar, i no podem fer-ho tampoc els mitjans de comunicació, en què hi ha veus que acusen de posar un altaveu a aquests discursos extremistes: és necessari parlar-ne perquè tothom n’estigui informat, prengui consciència de les amenaces que representen i, si així ho considera, s’hi posicioni en contra de manera ferma.

Les declaracions per part de l’extremista Vox per estendre socialment l’ús de les armes, l’oposició al matrimoni entre persones del mateix sexe, les proclames antifeministes, l’exclusió dels immigrants, l’anul·lació de les autonomies i, entre moltes altres, l’eliminació de la Llei de memòria històrica són o haurien de ser motius més que suficients per a un rebuig unànime per part de la societat. I no és només Vox; les altres formacions de dretes també s’han radicalitzat en aquest sentit i ja hem pogut sentir en diverses ocasions el líder del PP, Pablo Casado, llançar propostes que esgarrifen a qualsevol que tingui una mínima consciència social. Per això, al marge de les mobilitzacions d’ahir que, hi insistim, varen ser insuficients, en les properes setmanes tindrem ocasió de manifestar el rebuig amb els nostres vots. Llavors no hi podem faltar.

stats