12/08/2021

Magaluf, demagògia

2 min

Després que dissabte passat, al carrer Punta Balena de Magaluf, s'haguessin d'arribar a practicar càrregues policials per aturar uns cinc-cents turistes britànics completament fora de si, s'han entonat els corresponents salms en favor d'un turisme endreçat i no basat en l'afluència massiva de hooligans. El turisme de gatera, agressiu i degradant, no ha tornat al 2021 amb la mateixa força que tenia abans de la pandèmia, però no tan sols segueix vinculat amb Magaluf i Punta Balena, sinó que condiciona per complet la imatge de Mallorca com a destinació turística.

El cònsol general del Regne Unit a Catalunya, Balears, Aragó i Andorra (també té gràcia, la jurisdicció d'aquest home), Lloyd Milen, es va declarar “trist per les imatges” i va subratllar el suport del seu país “a totes les iniciatives del Govern Balear i les forces de seguretat per controlar-ho”. Com a curiositat, algun dels cinc-cents borratxos que es van encarar amb la policia la nit de dissabte passat va tenir l'ocurrència de pujar al damunt d'un cotxe de la Guàrdia Civil, i no era per dissoldre una manifestació, sinó amb el propòsit d'enfotre's dels agents. No els van acusar de sedició. Com a curiositat també, algunes veus entre els hotelers mallorquins s'han significat també darrerament contra aquest tipus de turisme, així com contra el turisme d'estudiants com els que van protagonitzar un altre escàndol al juny, quan es van revoltar contra la quarantena que se'ls havia imposat pel fet de ser contactes estrets de covid-19.

Són d'agrair aquestes veus crítiques, que no fa tant de temps s'haurien considerat dissidents. És cert que els hotelers mallorquins no tenen en aquesta qüestió —en d'altres sí— postures monolítiques, i que algun d'ells, com Carme Riu de Riu Hotels, fa temps que es mostren crítics amb el turisme de les invasions bàrbares. Està bé que ara, després de la pandèmia, se n'hi afegeixin d'altres, de veus del sector que s'atreveixen a criticar allò que ells mateixos varen crear i han desenvolupat i defensat amb dents i ungles durant dècades. El turisme de gatera existeix perquè, en el seu moment, algú va decidir impulsar-lo, dur aquí els turistes que no volien enlloc més. Van ser els hotelers i els turoperadors els que van convertir Mallorca i Eivissa (els menorquins van saber salvar-se'n) en els llocs de peregrinació del turisme porqueria, amb el vistiplau dels governs, tant el britànic com l'espanyol, i amb l'assentiment i la col·laboració del Govern Balear o de la Generalitat de Catalunya. Enviar-hi la policia, exclamar-se una estona i afirmar que aquest turisme no ens aporta res no deixa de ser una forma de demagògia. El 2020 el Govern Balear (el conseller Negueruela, de fet) va fer un pas en la bona direcció, que va ser tancar els locals de Punta Balena, però enguany aquesta mesura ja s'ha fet enrere. Cal determinació, i una feina intensa d'anys, si realment es vol desvincular la imatge de Mallorca del turisme de borratxera, abans que no siguin els efectes del canvi climàtic el que els desvinculi.

stats