AMB ÈMFASI
Opinió 19/10/2018

‘Lluitar amb el diable' de Ngugi wa Thiong’o

i
Ramona Pérez
2 min
‘Lluitar amb el diable' de Ngugi wa Thiong’o

Ngugi wa Thiong’o, Kenya 1938, empresonat sense judici. El seu delicte: escriure una obra de teatre en la seva llengua en què donava a conèixer una realitat que, pel gran èxit popular que va tenir, va incomodar el poder.

Quan analitza els fets que l’han conduït a la pèrdua de llibertat té la seguretat que el motiu ha estat la por, la por dels governs africans, una por que és herència cultural dels colonitzadors. A tots els fa por la mirada del camperol o de l’obrer que no manifesta submissió, aquesta mirada d’home lliure malgrat ser el colonitzat, malgrat ser el dominat… El poder no pot controlar un mitjà com el teatre, ha de silenciar les veus que generen consciència i fan trontollar la por dels oprimits.

Les referències literàries són quelcom que esperam i agraïm quan llegim Thiong’o. A les primeres pàgines ens cita Dickens: “Màxima seguretat”, un concepte que el nostre autor associava a Anglaterra, als terratinents que suposàvem en possessió de veritats dictades directament per Déu. També fa referència a 'El pavelló núm. 6' de Txèkhov, on s’aprofundeix en el concepte de 'boig'.

Ens desvela un personatge que té el seu lloc en el món de les lletres, Karen Blixen, l'escriptora que va gosar parlar-nos d’Àfrica amb els tòpics més primaris de l'estreta mirada dels colonitzadors. Blixen posa de manifest la seva certesa d’una superioritat de raça que atorga als blancs.

Per no perdre el seny, Thiong’o recorre a l’escriptura, escriu en paper de vàter, escriu per sobreviure… A partir d’un tros de paper de diari de vint centímetres quadrats, Thiong’o ens manifesta que:

"Em surten ales literàries” (pàg. 224).

Ja té el tema de la seva novel.la: “Ja estic preparat per volar”.

La vida a la presó, la religió, els petits canvis en la quotidinitat que suposen els nous nomenaments a l’administració del centre penitenciari, la subtilesa amb què es detecten els canvis polítics del país, les estratègies dels familiars que de manera intuïtiva fan ús de codis per protegir-se, la força que dona l’esperança dels de fora... Una anàlisi impecable del microcosmos que l'acull.

Aquestes reflexions ens donen a conèixer la realitat de Kenya i esdevenen universals perquè venen de la mà de Thiong’o, un clàssic contemporani que no podem deixar de tenir en compte. Una vegada més, una recomanació sense reserves.

FITXA DEL LLIBRE

‘Lluitar amb el diable.

Memòries de la presó’

Ngugi wa Thiong’o

Traducció Josefina Caball

Ed. Raig Verd

278 pàg.

21.90 euros

stats