Amanda Fernández
01/07/2023

Un insult a tota la comunitat educativa de les Illes Balears

3 min

Des dels resultats de les eleccions del 28M, la comunitat educativa de les nostres illes està intranquil·la i a l’expectativa del que pot succeir. I és que encara tenim molt recent a la nostra memòria la darrera legislatura de Govern PP, amb majoria absoluta de Bauzá, del qual Margalida Prohens formava part, i que sembla retornar a partir de les preocupants primeres passes de l’aliança PP-Vox. 

Ja tenim un document signat per PP-Vox per garantir el Govern en minoria de la senyora Prohens acordant més de 100 mesures en les quals el PP assumeix el discurs de Vox com a propi i que, en l’àmbit educatiu, fa una primera declaració de principis redactant tota la seva proposta únicament en castellà i amb l’epígraf d’Educació i Llengua. Tot per proposar “un model basat en el mèrit, l’esforç, la capacitat i el respecte als docents, generador d’oportunitats i lliure d’adoctrinament ideològic”.

Només puc interpretar això com un insult. És un insult a la feina dels docents de les Illes perquè el que s’està afirmant és que no estan educant bé, que estan reduint les oportunitats del seu alumnat i que l’adoctrinen. Aquest insult és extensiu a les famílies que permeten aquest desastre i als alumnes que, a causa de tot plegat, acusen de no ser capaços de fer la O amb un cul de tassó.

I es fa dient mentides. Perquè la veritat és que les Balears arriben al 2023 amb la xifra de docents més alta de la història i el nombre d’interins més baix, el 8%. Hem millorat en tots els indicadors educatius i tenim escoles més accessibles, amb més capacitat i, sobretot, planificades perquè s’ha elaborat un Pla d’Infraestructures fins al 2030 per continuar millorant els espais per atendre una població escolar que no ha deixat de créixer i, oh sorpresa, que, malgrat això, per al curs 2023/24, el 94% d’alumnat de tres anys de centres públics i concertats ha aconseguit plaça al centre triat en primera opció. Sí, senyors i senyores del PP i Vox, actualment ja existeix la lliure elecció de centre.

Es vol encendre el foc lingüístic a les escoles tot i que mai ha estat un problema. L’alumnat de les Balears surt preparat per desenvolupar-se en castellà i en català a partir d’un model lingüístic basat en la Llei d’educació i en el Decret de mínims, que garanteix la competència en les dues llengües oficials per emprar-les amb fluïdesa i la competència bàsica almenys en una llengua estrangera.

L’adaptació del sistema educatiu en una societat canviant, multicultural i digitalitzada, en el qual el centre és l’alumne/a, construït amb la participació de tota la comunitat educativa i amb autonomia dels centres per adaptar-se a les necessitats del seu entorn, és el gran repte que no hem de deixar de banda. Unes línies que s’han aplicat durant els darrers vuit anys i que formen part de la columna vertebral de la LOMLOE i de les directrius europees per a la millora de la qualitat educativa i la igualtat d’oportunitats des de la primera infància fins a la universitat. 

La LOMLOE tampoc no agrada al PP-Vox. Deu ser que una educació que treballa la convivència, la tolerància, la riquesa de la diversitat, la defensa dels drets i dels valors no els fa sentir còmodes. Diuen que la suspendran, però obliden que és una llei orgànica i que no es pot suspendre des de la competència autonòmica.

Per acabar, el document de l’acord PP-Vox parla de garantir la voluntarietat de les activitats extracurriculars. Qui ha redactat aquesta proposta i qui l’ha signada no coneix ni el món educatiu ni prop fer-hi la seva normativa i els seus currículums, perquè enlloc apareixen activitats extracurriculars; de fet, no existeixen. 

La situació és molt preocupant. La suma de la ignorància i la mala intenció forma l’escenari que estan dibuixant Margalida Prohens i Jorge Campos i es confirmen els pitjors presagis: tornam a èpoques passades, amb un sistema educatiu obsolet, amb polítiques que duen a la crispació, que fomenten l’odi i les desigualtats… 

Les nostres escoles, els nostres mestres, els nostres fills i filles no es mereixen aquest malson.

Secretària d’Educació del PSIB-PSOE i diputada del Grup Parlamentari Socialista
stats