12/07/2022

Inspeccions d’Hisenda incomprensibles

2 min

Susana Monje diu a l’ARA que li van demanar informació sobre els Pujol. Com que no la va donar, la seva empresa “va acabar en concurs de creditors”. També en aquesta època “van començar expedients a Hisenda amb criteris incomprensibles”, diu. 

Molts “artistes” han tingut inspeccions a Hisenda amb multes. Els criteris tot sovint en són, d’incomprensibles, perquè la llei no és clara. ¿Pot una actriu considerar que la depilació del pubis que lluirà en una pel·lícula és despesa d’empresa? Un inspector pot dir que no, perquè aquest depilat després el gaudirà –no podrà evitar-ho– en la seva vida diària, tot i que si no fos per tal pel·lícula segurament no se l’hauria fet. ¿Pot un especialista en sèries o televisió considerar el que paga per les plataformes una despesa d’empresa? Un inspector pot dir que no, perquè d’aquestes plataformes, per exemple, en gaudeix tota la seva família. Però ell pot dir que no en gaudirien si no fos especialista en sèries, com no en gaudiria, de Port Aventura, el fill d’un directiu de Port Aventura si no fos directiu de Port Aventura.

Un escriptor o guionista es podrà per exemple deduir una part de lloguer, llum i calefacció –abans no es podia– només si el despatx on escriu és una habitació amb porta. Això té sentit? No gaire, avui en dia, en què un guionista pot viure en un loft o en un pis compartit. Però, com sempre, amb aquesta idea t’estan venint a dir que et consideren presumpte estafador. Tu has de demostrar que no els vols enganyar. I tot això estaria molt bé si la quota no fos tan cara i si el fet de treballar et donés algun dret. La persona que més estimo a la vida ha treballat –és un exemple– fent cinc seccions a la setmana a TV3 al llarg de quinze anys, en diferents programes que s’han anat succeint. Està contenta i feliç del privilegi que ha tingut. Però, naturalment, ara que no serà així, no tindrà dret a ni un sol dia d’atur. Si denunciés la tele guanyaria el judici i seria contractada. Però fer això és moral? Diu que no i té raó. Llavors, què?

stats